Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат

Най-рисковият период е около 1 месец до възстановяване на функцията на новия костен мозък

Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Костномозъчните трансплантации са част от т.нар. клетъчна терапия. Това разясняват от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това е трансплантация на клетки, които са предшественици на всички кръвни и имунни клетки. Те могат да бъдат взети директно от костния мозък чрез пункции на костите на таза или да бъдат събрани чрез специална апаратура от кръвта, след като преди това е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до „излизането им“ в кръвта.

Тези клетки могат да бъдат взети от друг човек - роднина или съвместим донор (алогенни трансплантации) или от самия пациент в определен етап от лечението му и да бъдат използвани за следващ етап, след т. нар. високодозова химиотерапия с цел по-бързото възстановяване на кръвотворенето след нея и по-малко усложнения при пациента от такова лечение (автоложни трансплантации).

Разлика между автоложните и алогенните костно-мозъчни трансплантации

Основната разлика между автоложна и алогненна трансплантация на стволови клетки е в това кой дарява стволовите клетки.

  • При автоложната за трансплантацията се използват собствените клетки на пациента.
  • При алогенната стволовите клетки са от човек, различен от пациента – или съответстващ донор, или роднина.

При деца с какви заболявания се налага извършването на костно-мозъчни трансплантации?

Алогенни трансплантации се извършват при деца с левкемии и т.нар. болести в резултат на неефективно кръвотворене, които могат да бъдат вродени или придобити, както и при някои вродени метаболитни или имунодефицитни синдроми.

Автоложни трансплантации при деца се прилагат при някои лимфоми и солидни тумори.

Основните етапи на трансплантационния процес за три:

  • Предтрансплантационен етап, който включва намиране на подходящ фамилен или нефамилен донор след специални изследвания, получаване на трансплантата от костния мозък или кръвта, и в редки случаи при деца, от банки за кръв от пъпна връв (предварително събрана от пъпната връв на здрави бебета след раждането им и отделянето на плацентата), подготовка на пациента с изследвания и прилагане на лекарства с цел унищожаване на неговия костен мозък и приемане на новия.
  • Трансплантационен етап – извършване на самата трансплантация, която е с интравенозна манипулация, подобна на кръвопреливане.
  • Посттрансплантационен етап - той е най-важният, пациентът се наблюдава и изследва ежедневно до „приемане“ на присадката и намаляване на всички възможни усложнения. Този етап продължава минимум 6 месеца, като се разделя на ранен – през първите 100 дни след трансплантацията, и късен – до 3-6 месеца след трансплантацията.

Най-рисковият период е около 1 месец до възстановяване на функцията на новия костен мозък. Проследяването на тези пациенти след това е около 5 години.

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Кога става ясно, че трансплантацията е успешна?

Когато се възстанови костният мозък и няма сериозни, неовладяеми усложнения, тоест след първите 100 дни.

Необходимостта от обезпеченост с обучен персонал  

Това е високоспециализирана и високотехнологична дейност, която се извършва от специално обучени лекари, сестри и биолози, които трябва освен това да натрупат достатъчно опит и да продължават да се обучават и усъвършенстват непрекъснато. Ролята на медицинските сестри е основна и много важна през целия посттрансплантационен период, особено при  грижата за пациента докато е в трансплантационния сектор. Стандартите предполагат една сестра да се грижи за един, максимум двама пациенти, казват още от лечебното заведение. А това означава, че клиниката трябва да разполага с минимум една сестра, която непрекъснато и само да се грижи за пациентите в Трансплатационния сектор.  

По този повод "бащата“ на костномозъчните трансплантации, американецът от Сиатъл Доналд Томас е казал преди 70 г.: "Моето скрито и най-важно оръжие  при трансплантациите са медицинските сестри!"  

Коментирай »
Още по темата
Възстановяват се костномозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ Възстановяват се костномозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ
Препоръчваме още
Тълкуване на сънищата: Да разгадаем скритите послания в тези 20 често срещани сценария   Тълкуване на сънищата: Да разгадаем скритите послания в тези 20 често срещани сценария  
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността "Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
Защо кучетата гледат тъжно? Защо кучетата гледат тъжно?
Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО) Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО)
Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти)
Най-скъпите десерти в света Най-скъпите десерти в света
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
Френски маникюр срещу чупещи се нокти Френски маникюр срещу чупещи се нокти
Най-странните предложения в eBay: Дух в бутилка, смисъла на живота и... Най-странните предложения в eBay: Дух в бутилка, смисъла на живота и...
Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб
Най-мръсното нещо в банята Най-мръсното нещо в банята
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби