Променена версия на средиземноморската диета подобрява здравето на мозъка Наднорменото тегло е свързано с по-ускорено стареене на мозъка, отколкото обикновено се очаква
Наднорменото тегло е свързано с по-ускорено стареене на мозъка, отколкото обикновено се очаква
Photo credit: Gordana Stanisic/Pixabay
Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по цял свят заради менюто си от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което доказано подобрява здравето на сърцето.
Сега обаче учени твърдят, че една леко променена версия, съдържаща зелен чай, орехи и зелено смути, значително подобрява здравето и на мозъка при хора със затлъстяване, които я спазват, съобщава „Дейли мейл“.
Колко полезна ще е средиземноморската диета, ако заменим рибата с месо
Наднорменото тегло е свързано с по-ускорено стареене на мозъка, отколкото обикновено се очаква.
Recent research indicates that a green Mediterranean diet can slow down brain aging. Weight loss related to this diet reduced the aging of participants’ brains. The participants’ brain age appeared almost nine months younger for every 1% reduction in body weight.#research pic.twitter.com/TYOxqwLxHS
— Dr Pooja Garg (@poojagarg1111) June 2, 2023
Израелски изследователи са проучили повече от 100 души със затлъстяване, спазващи средиземноморска диета, и са установили, че с всеки един процент спад в индекса на телесната маса (ИТМ) „мозъчната им възраст“ намалява с девет месеца.
Резултатите показват, че за здравето на мозъка е жизненоважно да се поддържа здравословно тегло и да се консумират по-малко преработени храни, сладкиши и напитки, твърдят изследователите.
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Средиземноморската диета - богата на здравословни мазнини и протеини, но бедна на въглехидрати - стана изключително популярна през последните години, като множество изследвания изтъкват ползите от нея за дълголетието, намаляването на слабостта и предпазването от рак.
Greener Diet, Younger Brain: Mediterranean Diet Slows Brain Aging
— Neuroscience News (@NeuroscienceNew) June 1, 2023
The study demonstrated that a 1% reduction in body weight led to a nearly 9-month decrease in brain age.https://t.co/Ttd2kkKFsR#neuroscience
1/2 pic.twitter.com/bRZOwT8WLP
Диетата включва избягване на млечни продукти, червено месо и алкохол, като същевременно се консумират плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, мазна риба, ядки, семена и бобови култури. Множество проучвания показват, че тя може да помогне за намаляване на теглото.
Затлъстяването е свързано със стареене на мозъка, включително със свиване на бялото вещество, което подпомага комуникацията между различните области на мисловния орган.
Как е проведено изследването
Изследователите от университета „Бен Гурион“ в Негев набрали 102-ма доброволци със затлъстяване, предимно мъже, на средна възраст 52 години.
Те били помолени да спазват „зелена“ средиземноморска диета в продължение на 18 месеца, която включвала консумацията на 28 г орехи дневно, три до четири чаши зелен чай и 100 г зелен шейк, приготвен с глобоза - вид растителна добавка.
Освен това им е било казано да изключат червеното месо и сладкишите.
Green Mediterranean Diet: How Eating Healthy Can Make Your Brain Younger — New findings from a long-t | https://t.co/zdXfAupRRa
— SciTechDaily (@SciTechDaily1) June 4, 2023
Жените били помолени да консумират не повече от 1200 до 1400 калории дневно, докато мъжете се придържали към 1500 до 1800 калории на ден.
В началото и в края на изследването са направени изследвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се изчисли „мозъчната възраст“ - възрастта, на която мозъкът изглежда на снимките, независимо от биологичната възраст.
По време на проучването всички участници получили безплатен абонамент за фитнес зала и образователни сесии, насърчаващи физическата активност с умерена интензивност. Те също така били помолени да посещават 45 до 60-минутни сесии по аеробни и съпротивителни тренировки три или четири пъти седмично. Измервани били също така телесното тегло и обиколката на талията на участниците.
Резултатите от изследването
В публикация в списание „еЛайф“ изследователите посочват, че в края на изследването 56,8 % от спазващите зелената средиземноморска диета са имали по-ниска мозъчна възраст от очакваната.
Те отбелязали, че всеки един процент спад на ИТМ или теглото е свързан с деветмесечен спад на мозъчната възраст.
При лицата от тази група ИТМ е намалял с 0,76 единици, те са отслабнали средно с 2,31 кг и с 5,39 см от талията си.
Mediterranean diet may reduce brain age, study suggests (but you’ll need to have plenty of walnuts!) #age #Brain #dailymail #diet https://t.co/f7zzjF8EIs
— WhatsNew2Day (@whatsn2day) June 2, 2023
Авторът на изследването д-р Гидон Леваков от катедрата по мозъчни и когнитивни науки в университета каза: „Нашето изследване подчертава значението на здравословния начин на живот, включително по-ниската консумация на преработени храни, сладкиши и напитки, за поддържане на здравето на мозъка“.
Съавторът професор Галя Авидан сподели: „Окуражени сме от откритието, че дори загуба на тегло от 1 процент е достатъчна, за да повлияе на здравето на мозъка и да доведе до 9-месечно намаляване на мозъчната възраст“.
Учените обаче не са изследвали дали намаляването на мозъчната възраст се е отразило на познавателните способности на участниците. Те отбелязват, че резултатите са ограничени и поради това, че повечето участници са мъже, както и поради липсата на контролна група, с която да се сравнят резултатите.