Празнична симфония от любов, ревност и страсти: „Зимна разходка“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)

„Кралицата на летните романи“ се завръща с втора коледна история от поредицата Winter

Празнична симфония от любов, ревност и страсти: „Зимна разходка“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Сиела”

Читателският свят може и да познава американската писателка Елин Хилдебранд като „кралицата на летните романи“, но със „Зимна улица“ – книга първа от поредицата Winter – тя доказа, че владее също толкова добре и празничните истории!

Точно навреме, за да открие сезона на коледните четива за 2023 г., на пазара се появява романът „Зимна разходка“ – втората книга от завладяващата семейна сага, която ни изпраща в предпразничен Нантъкет, където животът на любимото ни семейство Куин отново ще се преобърне с главата надолу. 

Готови ли сте за най-магичното време в годината? Коледа иде… 

Photo credit: Издателство „Сиела”

Още една година се е търкулнала и вълшебните коледни дни вече чукат на вратата. Но собственикът на хотел „Зимна улица“ Кели Куин определено се надява този път празниците да му донесат по-малко спиращи дъха изненади. Една Коледа като миналогодишната, която му стовари куп драматични събития – начело с това, че завари жена си Мици да се целува с Дядо Коледа (всъщност неговия вече бивш приятел Джордж) – му стига за цял живот. 

Но когато си част от това шантаво семейство, изненадите винаги са гарантирани и дванадесет месеца по-късно празникът обещава нови предизвикателства… 

Бившата му съпруга, обичаната от цялата страна водеща Маргарет Куин, му е помогнала да спаси хотела в тежките дни, но сега тя самата трябва да оправи бъркотията в личния си живот. Предстои и кръщенето на новото бебе в семейството, но една ненавременна целувка обърква всички приготовления. Абсолютно никой от семейство Куин не е готов за тиха и свята нощ.

А точно когато наближава времето за традиционната за Нантъкет Зимна разходка, най-магичното време от годината се превръща в истински хаос от любов, ревност и силни страсти… Само коледно чудо може да спаси празника на семейство Куин! 

Photo credit: Издателство „Сиела”

Из „Зимна разходка“ на Елин Хилдебранд, откъс от книгата

МИЦИ

Тя се измъква незабелязано зад хотела и запалва цигара. Джордж знае, че пуши, но е поставил граница – да не я вижда, че го прави. Така че ѝ се налага да е потайна и бърза. Ако я няма повече от десет минути, ще организира екип за издирването ѝ, обикновено състоящ се от него и Руди, неговия джак ръсел териер, но понякога включващ една или повече от жените от шапкарската работилница. Джордж се бои Мици да не си причини нещо. Или пък току-виж да завърти любов зад гърба му, както бе постъпила със съпруга си Кели.

Любовна връзка е немислима в състоянието на Мици. А да си причинява нещо, е безсмислено, така или иначе вече страда от максимума болка, която човек може да понесе.

Барт Барт Барт Барт Барт

Джордж казва, че разбира, но нима е възможно, след като той никога не е имал дете.

Никотинът е отрова. И все пак, откакто Барт се води изчезнал, цигарите са едното от двете неща, които облекчават мъничко Мици. Другото е алкохолът. Мици се е пристрастила да пийва текила „Каса Драгонес“, опакована в елегантно издължена тюркоазена кутия и продавана на цена осемдесет и пет долара бутилката единствено в най-луксозния магазин за алкохол в Ленъкс.

Тя се пита дали в някой от магазините за алкохол на Нантъкет се предлага „Каса Драгонес“. В „Мърис“ може би? Добре биха ѝ дошли няколко глътки сега, само колкото да отнемат напрежението.

Когато Барт постъпи доброволец в морската пехота преди осемнайсет месеца, Мици наивно бе вярвала, че така наречената Война срещу тероризма е приключила. Осама бин Ладен бе убит и погребан в морето. Мици си бе представяла как Барт отива в Афганистан да помага на изтерзани от войната хора да стъпят на краката си. Очаквала е да копае кладенци и да изгражда наново училища. Представяла си го е да работи с деца – да им раздава гумички и моливи, да ги учи на непристойни фрази на английски. Но ето че Барт бе прекарал в страната само двайсет и четири часа, преди конвоят им от четиресет и пет души да бъде пленен.

Според Департамента на отбраната отвличането е извършено от екстремистка групировка на име „Белай“. Означава „да“ на афгански. „Белай“ не е чувана дотогава, знае се само, че е съставена от млади хора, повечето едва тийнейджъри, и че те са много настървени. Говори се как висш чиновник казал за тях: „Пред тези момчета ИДИЛ и талибаните изглеждат като народни будители“. Освен това членовете на „Белай“ явно са и факири, защото след изпратени три разузнавателни мисии в Сангин и околната провинция американската армия все така няма представа къде са държани морските пехотинци.

Мици вече не може да гледа телевизия, нито да чете вестници, едва е способна да включи компютъра си. Когато има „категорични новини“ за случилото се с конвоя на Барт, от Департамента на отбраната директно ще се свържат с Кели и Мици.

Съветът на Джордж е: „Помъчи се да не мислиш за това“. Очевидно така се справят с нещастията на Северния полюс. Просто ги игнорират.

Мици допушва цигарата си, стъпква фаса с тока на сабото си и лапва ментова бонбонка – по каква причина, и тя самата не знае. Джордж вече не я целува и рядко правят секс. Джордж е на възраст и му е нужно хапче за интимни ласки, а Мици не може да потъне в забрава дори за половин час. Тя също е пленник – на тревогата, на страха, на лошите си навици.

Изважда мобилния си телефон и звъни на Кели.

– Ало? – казва той.

Гласът му е енергичен, едва ли не щастлив; на фона Мици чува коледна музика. Мици има много възражения срещу Кели, но основното сред тях е, че понякога май забравя как синът им е изчезнал. Посреща ситуацията с хладнокръвие, което озадачава Мици. И ето го нà, слуша коледни песни! Като нищо се кани да приготвя коктейли с шампанско за гостите. Уикендът на Коледната разходка е, а на Нантъкет това е по-коледно събитие от самата Коледа. В града се носи опияняващо ухание на бор, солен въздух и пушек от огън с дърва. Когато фериботът заобиколи Брант Пойнт по-рано следобед и Мици зърна от палубата гигантския осветен венец на фара, за миг си припомни колко много бе обичала празниците на този остров.

Ала после реалността се спусна като черна качулка.

– Кели – казва Мици, – аз съм тук.

– Тук? – изрича въпросително Кели.

– На Нантъкет – пояснява Мици. – Дойдохме за уикенда. Отседнали сме в „Касъл“.

– О, да му се не види, Мици – продумва Кели. – И защо?

Защо? Защо? Защо? Двамата с Кели са се разбрали, че най-добре за всички ще е тя и Джордж да си останат в Ленъкс за празниците.

„Ти взе своето решение – припомнял ѝ бе Кели при други случаи, когато Мици бе споменавала за гостуване на Нантъкет. – Избра Джордж.“

Аз избрах Джордж, мисли си Мици. В продължение на дванайсет години Мици и Джордж бяха имали тайна любовна връзка по коледните празници, когато Джордж бе пристигал с античната си пожарна кола на острова и се обличаше като Дядо Коледа за хотела „Зимна улица“. Предишната година бяха разкрити и Мици реши да напусне Кели и да заживее с Джордж. Барт съвсем наскоро бе заминал и преценките на Мици бяха колебливи. Повече от всичко бе искала да избяга от обстоятелствата, да се скрие в измисления свят на шейна със звънчета и елфи.

Оказа се огромна грешка. Сега, когато Мици е с Джордж всеки ден и денонощно, възбудата е помръкнала. На кого му е притрябвало да е с Дядо Коледа на Деня на Свети Патрик или на Четвърти юли? На никого. Сексапилът на Дядо Коледа е впечатляващ само през декември. В добрите си дни Мици изпитва сестринска привързаност към Джордж; в лошите е изпълвана от горчиво съжаление за решението си.

– Трябваше да дойда – отговаря Мици. – Островът много ми липсваше, а и знам, че Кевин и Изабел ще кръщават бебето в неделя.

– Но как научи? – учудва се Кели.

Мици сдъвква ментовото бонбонче. Няма желание да разкрива източника си.

– Няма как да ти е казала Ава – промърморва Кели. – Нито Кевин и Изабел. А Патрик е в затвора.

Още секунда и ще се досети, помисля си Мици.

– Дженифър! – възкликва Кели. – Дженифър ти е казала. Не мога да повярвам, че още ти говори. Тя наистина е най-доброто същество на света, както винаги сме подозирали.

– С Дженифър си съчувстваме – обяснява Мици. – Тя изгуби съпруга си, а аз изгубих сина си.

– Тя не е изгубила съпруга си – натъртено произнася Кели. – Патрик е в затвора, не е умрял. А и... – Кели прочиства гърло. – Барт също не е умрял, Мици.

Мици стисва клепачи. Не е в състояние да изрази каква голяма нужда е имала да чуе това от Кели. Барт не е умрял. Което означава, че Барт е жив. Намира се някъде. „Белай“ е нов враг, но онова, което се знае със сигурност за членовете ѝ, е, че са много млади. Мици е в състояние да изкара някои нощи единствено като си представя как Барт и другите пехотинци играят футбол или „Джин руми“ с момчетата от „Белай“.

Когато Мици сподели тази си фантазия с Джордж, той окуражаващо я потупа по рамото и каза:

– Така те искам, госпожо Коледа.

Мици е започнала да си пише с майките на други двама намиращи се в неизвестност морски пехотинци благодарение на контакт, осъществяван от Департамента на отбраната, и макар да са от много различни социални групи – едната жена е християнка фундаменталистка от Талахаси, Флорида, а другата живее на Флатбуш Авеню в Бруклин (и двете са чернокожи), имейлите поддържат Мици и пораждат у нея усещане за общност. Има поне още двама на света, които са наясно точно как се чувства тя.

– Може ли да дойда на кръщенето? – пита Мици. – Моля?

Кели шумно изсумтява.

– Истината е, че искам да ти отговоря „не“ – казва той. – Ти ме напусна, изневери ми, предаде ме, разби сърцето ми, Мици.

– Знам – продумва тя. – Съжалявам.

– Ако беше еднократна забежка, бих могъл да разбера – продължава Кели. – Но дванайсет години? Било е преднамерена, планирана, продължителна изневяра, Мици.

– Знам – повтаря тя. Това са си го казвали десетки пъти през изминалата година и Мици е установила, че най-добрата стратегия е да се съгласява с Кели, вместо да се опитва да се оправдава.

– „Слава на Бога във висините и на земята мир между човеците“, Евангелие на Лука, глава втора, Възвестяване към пастирите – цитира Кели. – И тъй като това е коледната ми мантра тази година, ще отстъпя. Можеш да дойдеш на кръщенето. В единайсет часа в неделя е. Ще запазя две места на нашия ред за теб и Джордж.

– Благодаря ти – казва Мици. Би отишла на кръщенето и без разрешението на Кели, но ѝ става по-добре, че го е помолила. А и две места сред семейството е повече, отколкото е очаквала в мечтите си.

– Моля, няма защо – отговаря Кели. – Забрави какво казах за Дженифър. Аз съм най-доброто същество на света.

Мици натиска бутона за прекъсване на разговора точно когато Джордж излиза от задната врата на хотела.

– Навсякъде те търсих – казва ѝ. Размахва два билета. – Готова ли си за обиколката „Холидей Хаус“?

Барт Барт Барт Барт Барт. Мици винаги повтаря името му пет пъти наум като някаква молитва.

Една от жените, с които Мици си кореспондира, Гейл от Талахаси, черпи сила от Бог, за да изкара нормално деня си. Гейл работи в кабинета на педиатър и това, че си има работа с болни деца и родителите им, ѝ помага да не мисли постоянно за сина си. Другата, с която си пише Мици, Ясмин от Флатбуш Авеню, през повечето дни не става от леглото. Признава, че просто не може да се върне към обичайното си ежедневие. Напуснала е работата си като охранител в „Барклис Сентър“. Трудно ѝ е да прави каквото и да било, само гледа „Танцуващи майки“ по телевизията.

Мици попада някъде по средата между двете жени. Когато чува Джордж да казва „Обиколката „Холидей Хаус“, си помисля: Ооо, колко коледно звучи! Винаги е искала да отиде на тази обиколка, но в петъка на уикенда с Коледната разходка винаги е била ангажирана в хотела им. Сега, като няма хотел и гости, най-сетне може да отиде. Но друга част от съзнанието ѝ се обажда: Обиколката „Холидей Хаус“? Как би могла да се любува на празнично украсените домове на другите хора – зеленината, запалените свещи, изложените ценни фамилни притежания, когато Барт е в неизвестност?

„Слава на Бога във висините и на земята мир между човеците.“ Тя ще отиде на обиколката „Холидей Хаус“. Но първо, дявол го взел, ще накара Джордж да ѝ намери нейната текила.

Коментирай »
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус
Петте неща, които той мрази Петте неща, които той мрази
Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265 Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265
Шест неочаквани неща, които са по-важни за него от красотата Шест неочаквани неща, които са по-важни за него от красотата
„А може би трябва да поговориш с някого“ от Лори Готлиб (предложение за четене) „А може би трябва да поговориш с някого“ от Лори Готлиб (предложение за четене)
„Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене) „Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене)
Предложение за четене: „Ещорил” от Деян Тиаго-Станкович Предложение за четене: „Ещорил” от Деян Тиаго-Станкович
Четири причини, заради които правим по-малко секс Четири причини, заради които правим по-малко секс
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
За какво лъжат мъжете и жените на първа среща За какво лъжат мъжете и жените на първа среща
Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб
Как да разпознаем истинската любов Как да разпознаем истинската любов
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби