Възстановяват се костномозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

 Вече е извършена и първата трансплантация

16 април 2024
Възстановяват се костномозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

Доц. д-р Боряна Аврамова/ Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ 

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костномозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал. Това съобщават от лечебното заведение.

Вече е извършена и първата трансплантация. Става въпрос за момиченце на 3 годинки, което е с невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин, уточняват специалистите.

Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат

„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация (при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента), която е по-сложна от автоложната“, обясни доц. д-р Боряна Аврамова, която от два месеца е началник на Клиниката. Тя подчерта, че, за да има устойчив резултат и дейността на клиниката да бъде възстановена в пълния си обем, са необходими промени в модела, по който се финансира. „Клиниката по детска клинична хематология и онкология до голяма степен е бутикова – дейността ни е много специфична, а пациентите, за щастие, не са толкова много, че да могат да осигурят финансирането ѝ от клинични пътеки. Трябва да се помисли за целево финансиране, което да осигури сравнително високи заплати на средния медицински персонал, за да няма текучество. Нашите сестри са високо специализирани, подложени са на голям стрес (да работиш с тежко болни деца не е лесно), за разлика от лекарите нямат възможност за научно развитие и единственият мотивиращ фактор, с който разполагаме, са сравнително високи заплати“, убедена е доц. д-р Аврамова.

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

В България средно годишно около 10 – 12 деца се нуждаят от алогении трансплантации и 15-20 деца от автоложни. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възстановяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска“, осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри и финансово обезпечаване.

„Искаме максимално бързо да възстановим всички дейности, така че да не се налага да се изпращат деца в чужбина. Работим активно по привличане на специализиран персонал, планираме и посещение на Годишния конгрес за костномозъчни трансплантации, където да научим всички новости в областта“, разказва Доц. д-р Аврамова. На по-късен етап, амбициите на специалиста са в Клиниката по детска клинична хематология и онкология да бъде въведена и най-модерната клетъчна терапия, при която се използва генно инженерство, за да се засили антитуморната активност на лимфоцитите от кръвта на пациента. Това е най-модерният начин за борба срещу злокачествените заболявания на кръвта.

Предстои възстановяването и на дом- пансионат към  Клиниката по детска клинична хематология и онкология на "Царица Йоанна - ИСУЛ".  След 4 годишна пауза заради пандемията от Covid-19, той отново ще приютява деца със злокачествени заболявания от цялата страна, както и техните родители. Съоръжението се намира в двора на болницата и в момента има активна кампания за неговото дооборудване. Планира се и ремонт на клиниката, допълват от лечебното заведение.

Коментирай »
Още по темата
Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат Костномозъчните трансплантации при деца – кой се нуждае от тях и как протичат
Препоръчваме още
Настъпи пролет на улица „Черешова“ (предложение за четене) Настъпи пролет на улица „Черешова“ (предложение за четене)
Най-големите мъжки комплекси Най-големите мъжки комплекси
7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма 7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма
Топ 10 на най-добрите песни от филми за десетилетието 2010-2020 Топ 10 на най-добрите песни от филми за десетилетието 2010-2020
„De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия „De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия
ТЕСТ: Как ще обзаведеш дома на мечтите си? ТЕСТ: Как ще обзаведеш дома на мечтите си?
„По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене) „По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене)
Какво подлудява мъжете Какво подлудява мъжете
Той обича да лъже за това Той обича да лъже за това
Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек
Славянски фолклор и щура магия в „Пазителите на портите: Яга и къщата на орлови крака“ (предложение за четене)   Славянски фолклор и щура магия в „Пазителите на портите: Яга и къщата на орлови крака“ (предложение за четене)  
Най-добрите женски похвати за съблазняване Най-добрите женски похвати за съблазняване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби