снимка: GraphicMama-teamPixabay

Всяко десетилетие е белязано със знаково ястие, което е било популярно по света, твърдят от foodpanda и като доказателство прилагат своята селекция на най-популярните ястия през годините – от 1900-ата до днес.

Първото десетилетие на ХХ век – пилешки пудинг

Особено обичана в САЩ и Канада, пикантната рецепта, наречена пилешки пудинг, е изключително популярна в началото на 20-и век. Представете си текстурите на киш и торта, комбинирани с пилешки парчета, запечени в тесто.

1910 – 1920 г. - ябълков пай

Рецептите за него започват да се появяват в готварските книги през 1910-те години и ябълковият пай става много популярен, защото за направата му се използва много малко захар, мазнина и брашно.

1920 – 1930 г. - печени картофи

Нарязаните картофи се наслояват и пекат със сметана, мляко, сирене и нещо като печена шунка. Това било вкусно, бързо и лесно ястие, подходящо за обяд или непретенциозна вечеря.

1930 – 1940 г. - яйчена супа

Въпреки че супата с капки от яйца е китайска рецепта, по време на Голямата депресия е популярна нейна версия, съдържаща картофи и лук - основни съставки в повечето ястия през този период.

1940 – 1950 г. - кюфтета

Тогава започва масовото смилане на месо, за да може да се съхранява по-дълго, както и да се приготвят по-разнообразни рецепти с кайма.

1950 – 1960 г. - торта с ананас

Тортите с плодове винаги са били популярни, но версията с ананас придобива слава през 50-те години на миналия век.

1960 – 1970 г. - Бургундско говеждо

Говеждо месо, приготвено в червено вино с моркови, гъби, лук, билки и панчета. Някои описват този специалитет като „едно от най-вкусните ястия от говеждо месо, приготвено от човека“. Друга причина за неговата популярност е, че може да бъде приготвено предварително, преди да пристигнат гостите за вечеря.

1970 – 1980 г. - салата Уотъргейт

Салатата Уотъргейт се състои от консервиран ананас, мини блат, бита сметана, нарязани ядки и микс от пудинг Kraft с шам фъстък. Някои хора казват, че е кръстен на хотел Уотъргейт, докато други казват, че кръстник на ястието е скандалът с Уотъргейт.

1980 – 1990 г. - морковена торта

През 70-те години на миналия век хората успяват да се убедят, че тортата от моркови е здравословен десерт, защото съдържа зеленчуци. Но всъщност това е сладко печиво с настъргани моркови, стафиди, канела, олио и захар. На всичкото отгоре обикновено се покрива със сладолед.

1990 - 2000 г. - трицветна салата с паста

Символът на 90-те години, това е салата от паста със зелена (спанак), червена (домат) и жълта (нормална) спираловидна форма.

2000 – 2020 г. - мъфини

Твърди се, че тези малки удоволствия стават модерни след епизод на популярния сериал „Сексът и градът“.

2010 – 2020 г. - рамен

Приготвен с бульон, подправки, юфка и топинги като свински корем, меко сварени яйца, маринован бамбук и сушени водорасли, рамен присъства в менюто на много ресторанти.

2
коментара >