Зелено, вкусно, полезно и може бързо да подобри психичното здраве - що е то?

Кивито подобрява жизнеността и настроението само за четири дни

Photo credit: Dan Bucko/Unsplash

Кивито може бързо да подобри психичното здраве, твърдят новозеландски учени, цитирани от електронното издание МедикалЕкспрес.

Този плод се е доказал като мощно средство за подобряване на настроението, а ново изследване на специалисти от новозеландския университет "Отаго" показа, че въздействието му може да бъде доста бързо. 

Резултатите от проучването, публикувано в изданието British Journal of Nutrition, показват, че кивито подобрява жизнеността и настроението само за четири дни.

Проф. Тамлин Конър, който е съавтор на изследването, казва, че според данните плодът е достъпен начин за поддържане на добро психическо състояние на хората.

"Чудесно е да знаят, че малка реорганизация на хранителния режим като добавяне на киви може да промени начина, по който се чувстват всеки ден", отбелязва той.

Приемът на витамин С се свързва с подобряване на настроението, жизнеността, благополучието и по-ниска степен на депресия. Недостигът му в голяма степен се свързва с по-висока степен на депресия и когнитивни увреждания.

Въпреки това професор Конър казва, че в ограничен брой изследвания е оценено колко бързо настъпва подобрение на настроението след въвеждането на добавки с витамин С или пълноценни хранителни източници.

Целта на изследователите е да запълнят тази празнина с осемседмична диета на 155 възрастни, при които е регистрирано ниско съдържание на витамин С.

Участниците приемат ежедневно добавка с витамин С, плацебо или по два плода киви. След това информират за своята жизненост, настроение, качество на съня, физическа активност, като попълват специални анкети за смартфон.

Изследователите установяват, че приемът на киви подобрява тонуса и настроението на участниците в рамките на четири дни, като пикът е около 14-16 дни. Витамин С, от друга страна, незначително подобрява настроението до 12-ия ден, отбелязват учените.

Източник: БТА, МедикалЕкспрес
Коментирай »
Още по темата
Интервалното гладуване: Повече енергия, по-добро настроение и по-малко килограми
5 съвета за по-добро настроение
Пъстра храна за добро здраве
Киви за добро настроение
Плодове и зеленчуци за добро настроение
3 стъпки за добро настроение
Препоръчваме още
Забраните в сериозната връзка
Опасни секс играчки: Седем страни, в които вибраторите са забранени
Светлите спални водят до затлъстяване
Боровинки и бадеми срещу стрес
Новогодишни секс желания
5 доказателства, че си работохолик
Какво би станало без високосен ден
Вечната любов съществува
Когато си утешителна награда за него
„Жената, която обичаше насекоми“ от Селя Ахава (предложение за четене)
Откриха причината за лошия дъх в устата
Четири стъпки да го съблазниш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби