снимка: sxc.hu

Консумацията на един литър фреш от плодове на ден е вредна за организма, тъй като съдържа много повече фруктоза, отколкото ни е необходима. Когато фруктозата е в по-големи количества, се трупа в черния дроб, вдига килограмите и повишава холестерола, съобщава DarikNews.bg.

При повечето хора не е полезно и да пием над 2 литра вода на ден, а препоръките през лятото да пием до 5 литра течности дневно, са опасни. Мнението е на един от най-добрите нефролози в България проф. Боряна Делийска, която е категорична, че хората не трябва да приемат подобни съвети за „чиста монета".

В предаването „Най-добрите лекари" медикът изтъкна, че България е една от страните в Европа с най-добър достъп до здравеопазване. Въпреки това ранна диагностика на бъбречните заболявания у нас няма, а сред причините за това са фактът, че рядко изследваме урината си, както и, че често при сериозните заболявания на бъбреците липсва болка.

Специалистът е категорична, че е недопустимо да се пият по пет литра вода на ден. „Как пет литра вода ще изпие човек на ден? Ами това, ако е момиче с тегло 40 кг, как ще изпие 5 литра вода? Но много хора го четат и го вземат за чиста монета. Ако пациентът е със сърдечна или бъбречна недостатъчност, ако е с отоци, той като изпие три литра вода, както „би трябвало" да се пие, той ще се подуе, ще се влоши, ще получи допълнителни усложнения", каза Делийска.

Тя е категорична, че вода трябва да се пие, но не и човек да се вманиачава. „Важно е да се пие вода, не казвам, че не е важно, но такова вманиачване... „Като пия три литра вода, ще отслабна" Ама как ще отслабна, като пия много вода", пита риторично докторката.

„Човек с кръвно, който е изпил чаша зелев сок, както масово се пие, което е смъртоносно за хора с артериална хипертония - зелевият сок от перфектното ни кисело зеле. Той като е изпил една чаша зелев сок вечерта, който е богат на сол и е изпил два литра вода, ами веднага кръвното му ще хвръкне", каза още доктор Делийска.

Не е добре да се пие и по литър фреш на ден. Литър фреш се получава от два килограма портокали, които човек никога не може да изяде, а фреша го изпива, без да знае минусите. „Чаша фреш има двойно повече количества фруктоза от дневната нужда. Тази фруктоза не влиза директно в обмяната, в мускулната енергия да кажем, а се трупа като запас на организма, трупа се и в черния дроб, вдига килограмите", каза нефрологът. Тя допълни, че прекомерното приемане на фруктоза е свързано с повишен холестерол. „Всички обичаме фреша, но не всеки ден по литър", коментира д-р Делийска.

Коментирай >