Инфекциите на пикочните пътища: Какво трябва да знаем и как да се предпазим 

Хидратацията е най-добрата профилактика на камъни в бъбреците

Photo credit: congerdesign/Pixabay

Инфекции на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците, често уриниране през нощта (никтурия) и нощно напикаване са част от състоянията, които засягат отделителната система. В много от случаите те водят до обезпокоителни, неприятни или дори болезнени усещания.

Става въпрос за бактериални инфекции на пикочните пътища, които могат да възникнат в горната или в долната им част. Забелязват се по-често при жените в трудоспособна възраст, отколкото при мъжете. Най-честата проява на такава инфекция е циститът: възпаление на долната част на пикочните пътища (обикновено пикочния мехур), което води до симптоми като по-често ходене до тоалетната и парене по време на уриниране.

Близо половината от жените имат инфекции на пикочните пътища поне веднъж в живота си, а един на всеки две хиляди мъже развива такова заболяване всяка година.

Не е необичайно явление този вид инфекции да засягат и по-възрастните хора, тъй като много от тях не пият достатъчно вода, за да избегнат чести посещения в тоалетната. Според проучвания, пациентите, които са увеличили приема на вода, имат по-ниски нива на бактериални инфекции на урината. Според  британската Natural Source Waters Association поддържането на адекватна хидратация чрез пиене на достатъчно вода помага за „изхвърляне“ и унищожаване на бактериите от пикочните пътища. 

Хидратацията е най-добрата профилактика на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците (или нефролитиаза) се образуват, когато филтрираните от бъбреците отпадъчни продукти образуват кристали. След като вече се е образувал, бъбречният камък ще се опита да премине през отделителната система. Малките камъни преминават, без да причинят никакви проблеми, но големите могат да блокират уретрата, причинявайки силна болка, а понякога и инфекции на пикочните пътища.

В световен мащаб честотата на бъбречните камъни нараства. Смята се, че това в известна степен се дължи на някои фактори от начина на живот, сред които повишаване на нивата на затлъстяване и лошите навици за хидратация. 

Приемът на течности нaмалява инфекциите на пикочните пътища

Въпреки че пиенето на повече вода благоприятства защитата срещу проблеми с пикочните пътища, много хора не са склонни да променят своите навици, свързани с поемането на по-големи количества вода. Лекарите установяват, че редица фактори могат да повлияят на хората в ущърб на адекватната хидратация. Сред тях са недостатъчната информираност относно ползите за здравето от правилната хидратация, забравянето да се пие вода, включително неприязън към вкуса на водата или неудобство от честото ходене до тоалетната, което може да доведе до смущения както в работата, така и в личните взаимоотношения и социалните контакти. В същото време проучванията показват, че повечето хора предпочитат естествената профилактика на камъните в бъбреците чрез пиене на натурална вода пред фармацевтичните методи.

Никтурията и нощното напикаване: ролята на водата за контрола им

Никтурията (завишено отделяне на урина през нощта) е често срещано състояние, характерно за по-възрастните хора. Симптомите са засилени при хора с по-висок индекс на телесна маса, заради по-голямата тежест притискаща пикочния мехур.
Енурезата, наричана още нощно напикаване, е често срещана при малки деца и сериозно влияе върху увереността и самочувствието им. Проблемът може да се задълбочи, ако децата не пият достатъчно вода по време на целия учебен ден, а за сметка на това компенсират с повече течности следобед. Нощното напикаване засяга около двадесет процента от 5-годишните и десет процента от 10-годишните деца, което почти винаги е притеснително за детето.

Според Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) всяко дете на възраст от 4 до 8 години трябва да приема по 1,1 – 1,3 литра вода на ден. Не е необходимо детето да бъде спирано да пие вода преди лягане. Препоръчва се то да пие вода нормално до час и половина преди лягане, а след това за облекчаване на жаждата да приема малки глътки вместо пълни чаши. Няма доказателства, че избягването на вода дълго време преди лягане предотвратява нощното напикаване. От много голяма важност е децата винаги да бъдат уверявани, че нощното напикаване се случва и на много други деца, както и че те не са виновни за него.

Има начин да поддържаме пикочната система в оптимално здраве 

Поддържането на здравословно телесно тегло, изборът на здравословна балансирана диета, богати на вода храни и редовното пиене на вода през целия ден благоприятстват здравата пикочна система. Правилната хидратация може да помогне за предотвратяване на проблемите с пикочните пътища като често срещаните инфекции и камъни в бъбреците. 

Пикочните пътища са една от най-важните системи в човешкото тяло. Те играят важна роля за здравето, като филтрират кръвта и произвеждат урина, която извежда излишните вещества и токсините от тялото.  Пикочната система (или пикочните пътища) се състои от два бъбрека, два уретера (тръби, излизащи от бъбреците и влизащи в пикочния мехур) и пикочен канал (или уретра). Пикочните пътища гарантират, че нашето тяло абсорбира необходимото количество вода. Когато поради някаква причина пикочната система не функционира оптимално, това се отразява върху общото ни здраве. В същото време пикочната система е тясно свързана с репродуктивната, така че проблемите с една от двете системи могат да повлияят другата, твърди известната британска нутриционистка и експерт по нутриционална физиология Д-р Ема Дербишайър. 

Какво да направим за здравето на пикочните пътища 

  • Пиенето на вода на редовни интервали през деня може да помогне за предотвратяването на проблемите с пикочните пътища като инфекции и камъни в бъбреците. За препоръчване е да пиете вода редовно през целия ден, а не да се „наливате“ с големи количества наведнъж при силно изразена жажда.
  • Жените трябва да се стремят да приемат два литра вода на ден чрез храна и напитки и по-специално за спомагане на предотвратяването на такива инфекции. За мъжете препоръката е за по два литра и половина вода на ден за предотвратяване на камъни в бъбреците.
  • Богатите на вода храни като кисело мляко, супи, яхнии, плодове и зеленчуци също допринасят за всекидневния прием на течности. Избирайте храни с по-малко сол, защото високото съдържание на сол може да ускори дехидратацията.
  • Намаляването на приема на течности с цел да се избегне ходенето до тоалетна може да има обратен ефект. С намаляването на капацитета на пикочния мехур урината става по-концентрирана, което се отразява негативно на неговата лигавица. „Тренирането“ на пикочния мехур може да помогне при никтурия. Това става чрез постепенно увеличаване на приема на течности и забавяне на ходенето до тоалетна, т.е.изчаквате допълнителни десет минути, преди да отидете до тоалетната.
  • Поддържането на телесно тегло в рамките на здравословните граници благоприятства създаването на по-удобни навици за ходене до тоалетната.
  • Необходимо е да насърчаваме децата да пият течности още сутрин на закуска и след това на редовни интервали през деня, както и да им помагаме да развиват чувството, че искат да отидат до тоалетната.
Коментирай »
Доказано: Червените боровинки намаляват риска от инфекции на пикочните пътища
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Най-миризливите храни в света
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Защо никога не избираме добрите момчета?
Най-стресиращото време от деня на жената
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
4 мързеливи идеи за вкусен десерт от стар и изсъхнал козунак
Най-странните предложения в eBay: Дух в бутилка, смисъла на живота и...
Десет от най-чаканите книги през 2021 година
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Отслабваме с палео диета
Нещата, които той задължително трябва да има
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби