Да сготвим по кралски: Рецептата за френския киш от коронацията на Чарлз III В официалния Instagram профил на кралското семейство е публикувана видео рецепта
В официалния Instagram профил на кралското семейство е публикувана видео рецепта
Крал Чарлз III и кралица Камила споделиха рецептата за френския киш, която те избраха лично за ястие на т.нар. „голям обяд“, който беше сервиран на коронацията на монарха.
В официалния Instagram профил на кралското семейство е публикувана видео рецепта, като в нея се отбелязва, че кишът е лесно приспособим към различни вкусове и предпочитания. Тяхната рецепта е за киш със спанак, бакла, чедър и естрагон.
Чарлз Трети избра официалното ястие за коронацията си
В качеството си на патрон кралица Камила е присъствала на големи обеди в Обединеното кралство и по света, включително в Гана и Барбадос, се казва още в съобщението на кралското семейство.
А ето я и рецептата за шест порции:
Съставки за тестото:
- 125 г обикновено брашно
- Щипка сол
- 25 г студено масло, нарязано на кубчета
- 25 г свинска мас
- 2 супени лъжици прясно мляко
Може да се ползва и 250 г готово или домашно тесто
Съставки за пълнежа:
- 125 мл прясно мляко
- 175 мл бита сметана
- 2 средно големи яйца
- 1 супена лъжица нарязан пресен естрагон, сол и черен пипер
- 100 г настърган чедър
- 180 г сварен и леко нарязан спанак
- 60 г сварена бакла или соя
Приготовление:
- Пресейте брашното и солта в купа; добавете маслото и маста и разбъркайте сместа с върховете на пръстите си, докато получите пясъчна структура, подобна на галета.
- Добавете млякото, като сипвате по малко и омесете съставките в тесто.
- Покрийте и оставете в хладилника за 30-45 минути.
- Леко поръсете плота с брашно и разточете тестото на кръг, малко по-голям от горната част на формата и с дебелина около 5 мм.
- Постелете тестото във формата, като внимавате да нямате дупки, защото сместа може да изтече. Покрийте и оставете за още 30 минути в хладилника.
- Загрейте фурната до 190°C.
- Поставете върху сладкарската форма хартия за готвене, която е устойчива на мазнини и добавете баклата. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 15 минути, преди да отстраните хартията и баклата.
- Намалете температурата на фурната на 160°C.
- Разбийте млякото, сметаната, яйцата, билките и подправките. Поръсете половината настърган чедър в изпечената основа. Отгоре подредете нарязания спанак, баклата и естрагона. Залейте с течната смес.
- Ако е необходимо, разбъркайте внимателно сместа, за да е сигурно, че пълнежът е равномерно разпределен, но внимавайте да не повредите тестото.
- Поръсете с останалия чедър. Печете на 160 градуса за 20-25 минути, докато тестото стане готово и леко златисто.
Добър апетит!
Коментирай »