Маринара и доматен сос - каква е разликата?

Чудите се каква е разликата между маринара и доматен сос?

Маринара и доматен сос - каква е разликата?

снимка: Jörg HusemannPixabay 

Чудите се каква е разликата между маринара и доматен сос? Ами просто е - и двете са направени с домати, но единият сос е по-плътен и сложен от другия.

Често виждаме термините „доматен сос“ и „маринара“, които се използват взаимозаменяемо върху бурканите със сос в магазина за хранителни стоки. Дори ще намерите някои, обозначени специално като сос за спагети или сос за пица.

Всички те съдържат домати, но всъщност са различни.

Какво е маринара?

Ако търсите обикновен сос, който не е твърде гъст и има вкус на домати, маринара е начинът да се справите. В сравнение с доматения сос, маринара е сос за бързо готвене, който трябва да къкри само за около половин час.

Най-класическите версии съдържат домати Сан Марцано. Подправя се с много чесън, натрошен червен пипер и босилек, въпреки че много версии включват и риган.

Тъй като маринарата не е твърде сложна на вкус, тя е идеална за паста и пица.

Какво е доматен сос?

За разлика от маринара, доматеният сос е гъст, богат, сложен и не е традиционно вегетариански. Основава се на класическия френски сос. Този сос къкри с часове, като се сгъстява с течение на времето и позволява на ароматите да се задълбочат и да станат почти сладки.

Богатият вкус и гъстата текстура на доматения сос го правят по-подходящ за паста. Сервира се с макаронени изделия, но почти никога не се използва като сос за пица.

Коментирай »
Още по темата
Най-пикантният сос в света Най-пикантният сос в света
Три здравословни ползи от доматения сок Три здравословни ползи от доматения сок
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Препоръчваме още
Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене) Една вечна коледна класика: „Под раззелененото дърво“ от Томас Харди (предложение за четене)
10 съвета за по-добър метаболизъм 10 съвета за по-добър метаболизъм
ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх? ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх?
Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори
Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца
Най-демоничната любовна история на английската литература (предложение за четене) Най-демоничната любовна история на английската литература (предложение за четене)
Предложение за четене: „Всичко, което съм“ - разтърсващата автобиография на Деми Мур Предложение за четене: „Всичко, което съм“ - разтърсващата автобиография на Деми Мур
Любимите десерти на зодия Телец Любимите десерти на зодия Телец
ТЕСТ: Кой злодей от "Resident Evil" си? ТЕСТ: Кой злодей от "Resident Evil" си?
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо? Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
Бракът е полезен за здравето Бракът е полезен за здравето
Eдна по-различна история за обречения град Помпей: „Леговище на вълчици“ от Елоди Харпър Eдна по-различна история за обречения град Помпей: „Леговище на вълчици“ от Елоди Харпър
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби