снимка: Jörg HusemannPixabay 

Чудите се каква е разликата между маринара и доматен сос? Ами просто е - и двете са направени с домати, но единият сос е по-плътен и сложен от другия.

Често виждаме термините „доматен сос“ и „маринара“, които се използват взаимозаменяемо върху бурканите със сос в магазина за хранителни стоки. Дори ще намерите някои, обозначени специално като сос за спагети или сос за пица.

Всички те съдържат домати, но всъщност са различни.

Какво е маринара?

Ако търсите обикновен сос, който не е твърде гъст и има вкус на домати, маринара е начинът да се справите. В сравнение с доматения сос, маринара е сос за бързо готвене, който трябва да къкри само за около половин час.

Най-класическите версии съдържат домати Сан Марцано. Подправя се с много чесън, натрошен червен пипер и босилек, въпреки че много версии включват и риган.

Тъй като маринарата не е твърде сложна на вкус, тя е идеална за паста и пица.

Какво е доматен сос?

За разлика от маринара, доматеният сос е гъст, богат, сложен и не е традиционно вегетариански. Основава се на класическия френски сос. Този сос къкри с часове, като се сгъстява с течение на времето и позволява на ароматите да се задълбочат и да станат почти сладки.

Богатият вкус и гъстата текстура на доматения сос го правят по-подходящ за паста. Сервира се с макаронени изделия, но почти никога не се използва като сос за пица.

Коментирай >