За необикновената способност на котката да надушва лакомства...

Котките имат “супербързо” обоняние, което ги прави изключително ефективни в откриването на храна

За необикновената способност на котката да надушва лакомства...

Котката има необикновена способност да надушва лакомства. Сега учените са открили тайната на умението на котките да надушват бързо и отдалеч храната, съобщава МейлОнлайн.

Ново изследване разкрива, че котките имат носове, които действат като високотехнологично оборудване за химически анализ, с каквото обикновено разполагат модерните лаборатории. Сложна съвкупност от плътни спирални костни структури на дихателните пътища се крие зад отличното им обоняние. Тези структури работят подобно на двойка паралелни газови хроматографи - лабораторно оборудване, използвано за анализ на химическия състав на веществата.

Ето какво използват котките, за да ни манипулират

Хроматографията е метод за анализ на химични вещества, при който пробата се придвижва чрез газов поток през спираловидна тръба. За разделянето на химичните вещества се разчита на разликите в режима на разпределяне между течащата подвижна фаза и стационарната фаза на компонентите в сместа. Тя е широко използвана за количествен и качествен анализ на смеси.

Учените от Държавния университет в Охайо създали 3D компютърен модел на котешки нос и симулирали как при вдишване въздухът, съдържащ обичайни миризми на котешка храна, преминава през спираловидните костни структури.

Най-често срещаните заболявания при котките

Те установили, че вдишаният от котката въздух се разделя на два потока. Единият въздушен поток се пречиства и овлажнява, преди да бъде изпратен към белите дробове, докато другият бързо и ефикасно доставя миризмата директно до обонятелната система.

Това позволява на котките да усетят миризмата много бързо, вместо да чакат въздухът да се филтрира през дихателната зона, казва екипът. Въздухът, който се изпраща по тръбата за “миризмата”, след това се рециркулира в дихателните канали, когато стигне дотам.

Кай Чжао, водещ автор на изследването, казва: “Това е все едно първо да помиришете въздуха, преди да го вдишате в дробовете, където вече се обработва много по-дълго време”.

Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани

“За бозайниците обонянието е много важно за намирането на плячка, разпознаването на опасност, намирането на източници на храна и проследяването на околната среда”, уточни ученият и добави: “Симулацията на потока въздух и миризми през виртуалния котешки нос показа, че той функционира подобно на паралелни спирални газови хроматографи, при които ефективността на основната техника се повишава чрез използването на множество тръби, през които се разклонява вдишваният високоскоростен газов поток”.

Откритията са публикувани в списание “Public Library of Science“ (PLoS).

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Защо котките имат плешиви петна пред ушите? Защо котките имат плешиви петна пред ушите?
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО) Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО)
Препоръчваме още
Месеците, в които се качват най-много килограми Месеците, в които се качват най-много килограми
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов (предложение за четене) Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов (предложение за четене)
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим 9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
Мобилният телефон през 1938 Мобилният телефон през 1938
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
„Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене) „Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене)
На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи
Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Три признака, че те обича Три признака, че те обича
ТЕСТ: Кисела, сладка или екзотична: Кой плод си? ТЕСТ: Кисела, сладка или екзотична: Кой плод си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби