снимка: RitaE от Pixabay 

Един от най-популярните хранителни режими през последните години, диетата Сонома дължи името си на област в Северна Калифорния, известна със своята винена индустрия.

И да, както се досещате, виното – независимо дали бяло, червено или шампанизирано – никак не се изключва.

Създадена е от диетолога и експерт по храненето д-р Кони Гутерсън и често се определя като вариация на средиземноморската диета.

Хранителният режим Сонома отличава 10 храни като най-благотворни за организма ни:

бадеми
чушки
боровинки
броколи
грозде
зехтин
спанак
ягоди
домати
пълнозърнести храни

Без ограничения

Диета Сонома позволява консумация на всички групи храни (нещо немислимо в повечето популярни режими). Акцент са зеленчуците и пълнозърнестите храни, в комбинация с нетлъсто месо.

3 вълни

Първата вълна е с продължителност 10 дни и има ограничителен характер. Целта на този етап е напълно да прекратите консумацията на богати на захар и мазнини храни, като поддържате разнообразен и балансиран режим.

Втората вълна е етапът, през който консумирате храна в определени пропорции с цел да намалите общото си тегло до постигане на желания резултат. Закуската се сервира в чиния с диаметър не повече от 18 см. 75% от закуската се състои от протеини (добър избор са бърканите яйца), а 25% от зърнени храни (например филия пълнозърнест хляб). Обядът и вечерята се сервират в чиния с диаметър 22 см.

Третата вълна е период, през поддържате, което ви кара да се чувствате добре. Препоръчва се да превърнете хранителния режим от този период в свой постоянен начин на живот. Тайната е в това да допускате изкушения, но и да си намерите “компенсации” – повече спорт или по-ограничено следващо хапване.

Не звучи като затворнически режим, нали?

Коментирай >