Ръчен багаж в самолета – всичко, което трябва да знаете

Никой не тръгва на път със самолет без ръчен багаж

снимка: pixabay.com

Никой не тръгва на път със самолет без ръчен багаж. Възможно е да пътувате за кратко и да нямате нужда от регистриран багаж, но ръчният си остава необходимост дори и при еднодневно пътешествие.

Колко багаж можете да носите, какво следва, ако размерите или килограмите надвишават изискванията и какво можете да сложите в багажа си, разясняват експертите в самолетните пътувания – онлайн туристическа агенция eSky.

Колко е позволеният ръчен багаж в самолета?

Всяка авиокомпания има своите изисквания за размери и килограми, но обикновено разрешеният безплатен ръчен багаж е около 10 кг. Относно размерите – те варират и е добре винаги да проверявате какви са изискванията на авиокомпанията, с която летите.

Ако ползвате редовна авиокомпания, със сигурност ще имате по-голяма свобода от гледна точка на размерите и броя багаж, който можете да качите на борда. Тези компании разрешават да пътувате освен с ръчен куфар с приблизителни размери 55x40x20 см, също и с чанта с лични вещи, необходими по време на полета.

Нискотарифните компании са по-рестриктивни и често ограничават ръчния багаж до по-малки като размери чанти. От няколко месеца двете най-популярни в България нискобюджетни авиокомпании въведоха и заплащане за по-голям ръчен багаж, както и възможност той да бъде чекиран, наред с регистрирания. При тях позволеният безплатен багаж на борда е с размери около 40x30x20 см.

Куфар, сак или раница?

Стига да отговаря на размерите, можете да ползвате всякакъв тип чанта. Важно е да знаете, че куфарът се мери заедно с колелата и дръжката. От тази гледна точка раницата и сакът ви дават по-голяма гъвкавост. Не забравяйте, че теглото на багажа включва тежестта както на вещите, така и на самия куфар.

Какво следва, ако багажът надвишава ограниченията?

На всяко гише за чек-ин на летището има така наречените „кошници“, в които всеки пътник може да постави багажа си и да провери дали чантата му отговаря на размерите или ги надвишава. Ако разликата е минимална, е много вероятно да нямате проблеми със служителите. Ако все пак разминаването се окаже проблем, то е възможно да се наложи да заплатите допълнително. Именно затова е добре винаги да се придържате към изискванията.

Кои са позволените и забранените за превоз вещи в ръчния багаж?

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените вещи за превоз в самолета. Има неща, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж – например остри предмети като нож, ножица, пила, тирбушон. Същото важи за сешоар, преса за коса, оръжие и патрони.

Мит е, че течностите на борда са забранени. Позволените течности в ръчния багаж са максимум литър, в опаковки не по-големи от 100 мл. От eSky препоръчват всички те да бъдат отделени в специално затварящо се пликче, за да можете да ги извадите лесно, ако се наложи да ги покажете при проверката.

В ръчния си багаж можете да имате лекарства за грип и настинка, а ако приемате по-специфични медикаменти, носете ги в оригиналната им опаковка, заедно с рецептата.

Храна на борда се допуска в разумни количества и оригинална опаковка, но ако имате вода, ще бъдете помолени да я изхвърлите, освен, ако не сте я закупили от безмитната зона преди да се качите в самолета.

Не забравяйте да проверявате изискванията на авиокомпанията, с която летите, и се придържайте към установените правила за ръчен багаж, за да имате безпроблемно и приятно пътуване.

Коментирай »
Защо местата ни в самолета не са едно до друго?
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
Обезщетение при пътуване със самолет – какво трябва да знаем
Зима 2019-2020: Кои са новите евтини дестинации за полет от България
Шест самолетни дестинации за под 30 евро двупосочно през октомври 2019 година
Ваканция през септември - изгодни оферти за полети и хотели
Три дестинации, до които да летим за под 40 евро двупосочно
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина
Най-популярните пролетни дестинации: Докъде ще летим по празниците
Новите дестинации, до които ще летим изгодно
Три важни неща за бордната карта, които задължително трябва да знаете
Перфектните летища в света
Как да минимизираме разходите си при пътуване
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
5 генерални заблуди относно здравословното хранене
7 начина да се чувстваш добре в кожата си
Предложение за четене: „Този търпелив лабиринт от линии”
Виртуална любов: капаните, за които да внимаваш при онлайн свалките  
„Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава (предложение за четене)
Пилешка полиция
Сам Смит отново демонстрира уникалния си талант
Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза
Бракът е полезен за сърцето
Смартфонът ни ще следи сексуалната ни активност
Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби