11 признака, че се превръщаш в майка си

Ето как да разбереш, че приликите на са само визуални

Надя Хамдан
11 признака, че се превръщаш в майка си

Създадено с Playground AI  

 

„Одрала си кожата на майка си!“ – това е реплика, която вероятно много дами са чували през живота си. „Погледни майка ѝ и ще разбереш с какво си имаш работа!“ – съвет, който немалко мъже са получавали в живота си. И вероятно е точно така. Приликите обаче не спират само с външния вид.

Превръщането в нашите родители е естествен и често неволен процес за мнозина. Дали ти харесва или не, много вероятно е с напредването на годините приликите между вас двете да стават все повече. Ето как да разбереш дали си започнала да се превръщаш в майка си:

Звучиш като нея – Все по-често използваш специфични изрази или фрази като нейните. Това е ясен знак, че влиянието на майка ти е започнало да се отразява в ежедневието ти.  

Оприличават те на майката ти – Това е друг сигурен признак, че се превръщаш в майка си. Ако все по-често твоите братя или сестри, приятели от детството или други роднини те сравняват с майка ти, значи отстрани приличаш на нея. 

ТЕСТ: Превръщаш ли се в майка си? 👩‍👧

Сходни реакции – Ако забележиш, че реакциите ти при стрес, радост, разочарование и т.н. започнат да напомнят на майка ти, вероятно е точно така.

Критикуваш като нея – Започнала си да критикуваш и да коригираш хората около теб, особено по-младите, когато смяташ, че правят нещо нередно или рисковано.

Наследила си хобитата ѝ – Започваш да проявяваш интерес към градинарство, готварство, шиене или други дейности, които са били характерни за майка ти.

Страховете ви са сходни – Много често живеем със страховете на родителите си или на единия от тях. И това е нормално, защото при възпитанието на децата си те неволно предават тревоги, страхове и въобще начина, по който гледат на живота. Така че не се изненадвай, ако установиш, че някои от страховете на майка ти вече са твои – като страх от височини, от летене, от провал, от затворени пространства и т.н.

Готвиш като майка си – Може би майката ти е уникална готвачка или пък е пословична с неуспешните си опити в кухнята. Всичко това сякаш все повече се отнася за теб. Освен това започваш да колекционираш рецепти или дори да готвиш семейни ястия, които майка ти е приготвяла.

Грижовна като мама – Ставаш все по-отговорна и грижовна за семейството си, което може да отразява качествата, която си наблюдавала в майка си. Също така често се хващаш, че мислиш или говориш за здравето и благополучието на другите, точно като нея. 

Съветите на мама – Ако установиш, че съветите, които даваш на приятели или семейство, звучат като нещо, което майка ти би казала, вероятно вече си поела много от нейната мъдрост и начин на мислене.

Това не го ли правеше майка ти – Забелязваш, че имаш същите навици или странности като майка си, като например начина, по който държиш чашата си за кафе или подреждаш дрехите си. Дори домакинските ти навици наподобяват на нейните.

Изкопирала си връзките ѝ – Може би майка ти е била властният партньор във връзката си или е разведена, или пък ревнива, или може би е избягвала конфронтациите, или е избирала определен тип мъже за себе си. В когнитивната психология е доказано, че до голяма степен копираме поведението на родителя от същия пол във връзките си. Така че не се изненадвай, ако любовният ти живот започне да изглежда досущ като нейния. 

Поздравления! Ако повечето от тези твърдения важат и за теб, значи си започнала да проявяваш много от чертите на майка си. Приеми сходството и се опитай да отразяваш и предаваш нататък най-доброто от нейния характер. 

И още женски истории: 

12 от най-абсурдните причини да станеш майка

Мит или реалност: Прави ли ни бракът по-щастливи и по-здрави?

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш

7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи) 

Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти

Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми

10 начина да бъдеш по-добър човек

Коментирай »
Още по темата
ТЕСТ: Превръщаш ли се в майка си? 👩‍👧 ТЕСТ: Превръщаш ли се в майка си? 👩‍👧
Препоръчваме още
7 съвета за отказване на цигарите 7 съвета за отказване на цигарите
Изкусителна диета с ягоди Изкусителна диета с ягоди
5 съвета за по-добро настроение 5 съвета за по-добро настроение
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори
Той никога не те слуша Той никога не те слуша
Четирите тайни на самочувствието Четирите тайни на самочувствието
„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене) „Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си
ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш? ТЕСТ: Умееш ли да флиртуваш?
Задълбочен размисъл върху човешката участ и деяния: „Мьорсо, контраразследване“ от Камел Дауд (предложение за четене) Задълбочен размисъл върху човешката участ и деяния: „Мьорсо, контраразследване“ от Камел Дауд (предложение за четене)
Как да откажете на мъж Как да откажете на мъж
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби