Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме

Грипът започва рязко – с висока температура и тежка отпадналост, разкрива специалист от ВМА

Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме

Photo via Canva.com 

Това, което наричаме настинка, са различни стотици видове вируси (риновируси, аденовируси, COVID-19, ехо вируси, парагрипни вируси, RSV, метапневмовируси, грипен вирус и други), които причиняват инфекция на горни дихателни пътища, бронхити, бронхиолити, някои и пневмонии. Това разказва старши лейтенант д-р Диляра Маринова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Грипът е остра респираторна инфекция, която може да протече много тежко и с усложнения. Най-застрашени са малките деца, възрастните с придружаващи заболявания и хората с наивен имунитет, тоест не са се срещали скоро с вируса. Дори и здрави хора могат да боледуват тежко, с висока температура и тежка отпадналост. Мъчителната кашлица е много характерна за грипа и е причина за посещение при лекар.

🔵Как студеното време предразполага към настинки  

👉Когато лигавицата на носа или устата са изложени на сух и студен въздух, те стават лесно раними и податливи на инфекции с вируси, тъй като се нарушават естествените очистителни механизми, кръвоносните съдове се свиват и става по-трудно за клетките на имунната система да достигнат там. Затова, когато се разболяваме, много често кихаме – това е механизъм, по който носната лигавица „изхвърля“ дразнителите (вируси, дребни прахови частици и други). А това естествено води до извода – да избягваме кихащи и кашлящи хора, а ако ние сме един от тях, да предпазим другите, като стоим надалеч, носим маска и кихаме в пазвата си, съветва лекарят.

👉През зимните месеци е обичайно хората да се струпват по повече и за по-дълго време в затворени пространства, което изключително много улеснява предаването на зарази. Затова е важно, въпреки студа, редовно да проветряваме общите помещения, напомня специалистът. Тя откроява и няколко факта за грипа:

🔷Грипът има лечение  –  ако се започне навреме и с няколко хапчета на ден, се намаляват значително симптомите и съкращават времето на боледуване, което иначе може да продължи седмици.

🔷Има ваксина за грип. Най-добре е да се направи през есента, преди да е започнал сезонът, но дори и през януари не е късно. Подходящи за ваксинация са всички рискови групи. А всеки, който иска да си постави противогрипна ваксина, може да попита личния си лекар. 

🔷Има бързи тестове за грип, които могат да се правят у дома

🔵Възможни усложнения от грипа:

▶️Дълго и тежко боледуване

▶️Вторична бактериална пневмония, налагаща антибиотично лечение

▶️Енцефалит, менингоенцефалит (възпаление на мозъка и неговите обвивки) – рядко, но много тежко усложнение

▶️Главоболие – може да продължи със седмици

▶️„Отслабване“ на имунната система и влизането в „порочен кръг“ от повтарящи се вирусни инфекции – макар и не тежко – изключително неприятно усложнение

▶️Редки и тежки неврологични усложнения като синдром на Гилен-Баре

▶️Постинфекциозен миозит (възпаление на мускулите, по-често при деца)

🔵Симптомите на грипа  

  • Заболяването започва рязко и драматично в повечето случаи (за разлика от другите респираторни – риновируси, парагрип, аденовируси)
  • То протича с висока температура, която може да достигне и 40 градуса
  • Тежка отпадналост
  • Болки в мускулите, ставите и в очните ябълки
  • Често има главоболие и зачервяване на очите.
  • Гърлото обикновено не боли и няма хрема. На втория-третия ден от заболяването може да се появи суха, мъчителна кашлица, която отминава бавно, пояснява д-р Маринова. Тя добавя, че при настинката се наблюдават хрема, гърлобол, главоболие, отпадналост.

🔵Как да различим COVID-19 от грип  

Понякога това е почти невъзможно, разкрива специалистът от ВМА. Според нея е добра идея при тестване да се използват комбинираните бързи тестове. Отрицателен резултат не винаги означава липса на инфекция и затова опитният лекар може да назначи терапия против грип според симптомите и прегледа.

👉Най-важното е, че „хванат“ навреме, грипът се лекува и минава по-леко. Препоръчително е да си дадете време за почивка след преминаване на симптомите, за да може да се възстанови възпалената лигавица и имунната система, съветва д-р Маринова.

⭐️Съветите на специалиста:

▶️От изключителна важност е редовното миене на ръце – колкото и банално да звучи. Важно е, ако се разболеем, да предпазваме другите – когато кихаме, е добре да не го правим в лицето на някого или дори и в дланта си – може например да покрием лице с дреха или цяла ръка.

▶️От гледна точка на хранене – няма нещо специфично – хубавата, силна, разнообразна храна е достатъчна да снабдява организма със всичко необходимо за войната със сезонните вирусни инфекции.

▶️В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява редовно, за да няма застояване на въздуха, тъй като в затворени колективи това са условия за възникване на малки епидемии.

▶️Най-добрата защита предоставя противогрипната ваксина. От витамините и минералите са важни цинкът (има противовирусно действие), витамин D3, витамините от групата B 1-12. По-предпазливи трябва да бъдат хората с хронични заболявания (диабет, сърдечни проблеми, астма, ХОББ, хронични бронхити, първични или вторични имунни дефицити и т.н.) и малките деца.  

Коментирай »
Още по темата
Вирусите, които ни атакуват тази пролет Вирусите, които ни атакуват тази пролет
Пациенти с дълъг COVID-19 се възстановяват напълно след около две години Пациенти с дълъг COVID-19 се възстановяват напълно след около две години
Рядък случай: Инфекция с COVID-19 продължила 613 дни Рядък случай: Инфекция с COVID-19 продължила 613 дни
Настинка, грип, COVID-19: Как да опазим здравето си през зимния сезон Настинка, грип, COVID-19: Как да опазим здравето си през зимния сезон
5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме 5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме
Физическа активност при грип – кога и с какви упражнения да започнем Физическа активност при грип – кога и с какви упражнения да започнем
Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим
Д-р Благомир Здравков: Изолацията доведе до това много деца да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси Д-р Благомир Здравков: Изолацията доведе до това много деца да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси
Препоръчваме още
ТЕСТ: Какво трябва да бъде новогодишното ти обещание? ТЕСТ: Какво трябва да бъде новогодишното ти обещание?
Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си
ТЕСТ: Как ще се справиш с предизвикателство в социалните мрежи? ТЕСТ: Как ще се справиш с предизвикателство в социалните мрежи?
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
Храненето пред телевизора води до затлъстяване Храненето пред телевизора води до затлъстяване
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Женските и мъжките порно предпочитания Женските и мъжките порно предпочитания
Мъжете харесват жени с дълги кестеняви коси Мъжете харесват жени с дълги кестеняви коси
Седем храни и напитки за спортуващите дами Седем храни и напитки за спортуващите дами
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене) Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене)
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби