5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме

Специалист от ВМА разкрива симптомите и проявленията на усложненията и дава ценни съвет за справяне с тях

5 от най-често срещаните усложнения след грип – как да ги разпознаем и лекуваме

Photo credit: PIRO/Pixabay

Грипът може да бъде коварен за някои хора, особено ако носи със себе си усложнения. Те обикновено засягат т.нар. рискови групи – хора с понижен имунитет, възрастните хора или прекалено малки деца, но грипозният отит „поразява” и съвсем здрави хора.

Доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА, разказва още за възможните усложнения в областта на УНГ-заболяванията, които могат да се отключат от едно по-тежко протичане на грипната инфекция.  

🔵Началото и края на грипните епидемии се бележат от една особена форма на възпаление на средното ухо – т.нар. хеморагичен отит, познат още като отит с кръвоизливи или пък грипозен отит. Това усложнение протича със силна болка, възможно е да има кръвотечение от ухото и намаление на слуха, като последното е вследствие най-вече на засягане на слуховия нерв.

Ако по време на грипна епидемия, имаме внезапна, рязка промяна на слуха, дори и заболяването да е протекло без споменатата болезнена част, изключително важно е да се потърси специализирана помощ и то в рамките на 72 часа, категоричен е специалистът. По думите му увреденият слухов нерв може да бъде лекуван ефикасно само в този много кратък период. Ако не се започне ранно лечение, може да се стигне до необратими последици, казва още доц. Дончев.

🔵Хроничните синузити също се обострят тежко и за продължителен период от време, подчертава доцентът.

🔵Неприятно усложнение са и ларингитите, особено при малките деца. Възможно е да се стигне до много драматични ситуации при развитие на ларингит и пристъп на задушаваща кашлица, предупреждава доц. Дончо Дончев. Това състояние обикновено се случва през нощта и изисква спешна помощ. Родителите не трябва да се паникьосват, а да осигурят влажен въздух, като пуснат душовете и мивките в банята, за да се облекчи състоянието на детето. Тогава вече могат да тръгнат към най-близкото лечебно заведение, съветва специалистът.

🔵При децата се наблюдава и по-тежка форма на заболяванията на ларинкса като усложнение от грипа – т.нар. остър стенозиращ ларинготрахеобронхит. При него се засягат както горните, така и съседните долни дихателни пътища. Най-коварното е, че това състояние се развива при малки деца, където и без друго дихателните пътища са много тесни и дори незначителен оток е достатъчен, за да създаде едно драматично състояние на напредващ задух, пояснява още специалистът. По думите му, всичко това, съчетано с висока температура и засягане на общото състояние на детето, освен спешна помощ, налага и хоспитализация.

🔵Други, макар и по-рядко срещани усложнения след грипа, са различните типове ангини, т.е. заболявания на сливиците с подувания, гнойни налепи, силна болка при преглъщане. Почти всички ангини започват като вирусно заболяване. Това е едно от състоянията, при които задължително се прилага антибиотична терапия.

Специалистът съветва пациентите да потърсят незабавна лекарска помощ при появата, на който е да е от тези симптоми, за да се избегнат тежки последици. Той напомня че продължава разпространението и на коронавирусната инфекция и апелира в никакъв случай да не се прилага самодиагностициране и самолечение.  

Доц. Дончо Дончев припомня и стандартните грипоподобни симптоми, които също не са за пренебрегване:  

  • температура
  • отпадналост
  • студени тръпки по тялото - по мускулите и по ставите
  • дразнене в очите
  • увеличено количество на секрети в носа
  • болки в гърлото
  • кашлица

Лекарят подчертава, че противогрипните ваксини са доказали своята ефективност в годините. Към съветите си той добавя и спазването на добра лична хигиена и редовно миене на ръце, носенето на предпазна маска, ограничаване контактите с други хора, прием на чай, достатъчно течности, носенето на шапки и шалове.  

Коментирай »
Още по темата
Вирусите, които ни атакуват тази пролет Вирусите, които ни атакуват тази пролет
Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците
Настинка, грип, COVID-19: Как да опазим здравето си през зимния сезон Настинка, грип, COVID-19: Как да опазим здравето си през зимния сезон
Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме
Физическа активност при грип – кога и с какви упражнения да започнем Физическа активност при грип – кога и с какви упражнения да започнем
Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим
Препоръчваме още
Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
16 суеверия за любов и раздяла 16 суеверия за любов и раздяла
Пет лесни стъпки за перфектна първа среща Пет лесни стъпки за перфектна първа среща
Как да минимизираме разходите си при пътуване Как да минимизираме разходите си при пътуване
Защо не си пада по теб...вече Защо не си пада по теб...вече
Багаж в последния момент - ами сега? Багаж в последния момент - ами сега?
5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш 5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си? ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак? Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак?
Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби