Защо косата ни посивява с възрастта?

Цветът на косата се контролира от меланоцитни стволови клетки, които в процеса на съзряване произвеждат протеинови пигменти, превръщайки хората в брюнети, блондини и червенокоси

С възрастта косата става сива, тъй като произвеждащите цвят стволови клетки се ”заклещват” и обезсилват в космения фоликул, установи ново изследване върху животни, съобщава ЮПИ.

Косменият фоликул представлява кухина, в която е разположена т. нар. космена луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като „матрица“ от постоянно делящи се клетки с различни функции.

Цветът на косата се контролира от меланоцитни стволови клетки, които в процеса на съзряване произвеждат протеинови пигменти, превръщайки хората в брюнети, блондини и червенокоси.

По време на нормалния растеж на косъма тези клетки са в непрекъснато движение, като преминават напред и назад между различните отделения за растеж във фоликула, отбелязват изследователите. Тази способност да се движат напред-назад е уникална за стволовите клетки, произвеждащи цвят, казват те.

Например известно е, че стволовите клетки, които изграждат самия космен фоликул, се движат само в една посока по установена времева линия, докато съзряват. Това помага да се обясни отчасти защо косата може да продължи да расте, дори когато пигментацията ѝ се нарушава и тя посивява.

Изследователите откриват, че с възрастта все повече меланоцитни стволови клетки се задържат в средната част на космения фоликул - луковицата, докато косата старее, пада и след това многократно израства отново. Тези клетки вече не са в състояние да се движат напред-назад между луковицата и зародиша на косъма - долната част на фоликула, от която се образуват нови косми. Стволовите клетки, заседнали в луковицата на космения фоликул, не са в състояние да узреят правилно или да получат необходимите сигнали от тялото, за да произвеждат пигмент, съобщава изследователският екип в списание “Нейчър”.

В този двегодишен експеримент изследователите физически състаряват козината на мишки чрез изскубване и принудително израстване. В резултат на това броят на космените фоликули с меланоцитни стволови клетки в луковицата на фоликула се увеличава от 15% преди изскубването до почти половината след принудителното стареене.

Изследователите установяват, че тези заседнали клетки не са в състояние да се регенерират или да узреят в меланоцити, произвеждащи пигмент, защото не са получавали необходимите сигнали от организма.

“Именно загубата на цветната функция на меланоцитните стволови клетки може да е причина за посивяването и загубата на цвета на косата”, казва съавторът на изследването Маюми Ито, професор в катедрите по дерматология и клетъчна биология в нюйоркския научен медицински център „Лангон“. Ако това е вярно, поддържането на косата здрава и цветна ще включва намирането на начин да се освободят тези заседнали клетки, обяснява Ито.

Резултатите от проучванията върху животни невинаги се отнасят за хората. Новооткритите механизми обаче повишават възможността същото заседнало разположение на меланоцитните стволови клетки да съществува и при хората. Ако е така, това представлява потенциален път за обръщане или предотвратяване на посивяването на човешката коса, като се помогне на блокираните клетки да се придвижват отново между различните отделения на космения фоликул, уточняват от екипа. 

А как да се погрижите са вашата коса, вижте съветите на Гизела Тодоринова – Али

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Протеин има ключова роля при стареенето на кожата
Съветите на Изи: Мит или истина? Най-честите заблуди за косата
5 добри причини да запазите дългата си коса
4 важни неща, които вашият фризьор няма да ви каже
Препоръчваме още
Идеалното време за сериозен разговор с мъж и въпросът, който той ненавижда
Всеки иска да отседне в „Хотел „Нантъкет“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)
Почивка без стрес
3 вълшебни реплики, с които да го накараш да направи всичко за теб
Франк Талис ни помага да открием смисъла в „Как да живеем в ерата на тревожността“ (предложение за четене)
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш
Васил Найденов и „Цвете за Гошо“ на Sofia Summer Fest 2023
Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса
5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс
В природата на жените са...клюките
Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор
Мъже признават кои са най-отблъскващите неща у жените през лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби