Акарите и алергията към домашен прах: Как да я разпознаем и лекуваме

Специалист от ВМА дава ценни съвети за това как да разпознаем симптомите на алергията и да предпазваме дома си от акари

Акарите и алергията към домашен прах: Как да я разпознаем и лекуваме

Photo credit: WikiImages/Pixabay

Така наречената алергия към домашен прах, всъщност представлява алергия към акарите в домашния прах. Тази алергия засяга между 65 и 130 милиона души по света, разказват от ВМА. Микрокърлежите (акарите) са много малки вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия.

👉Праховите акари са твърде малки, за да ги видим. Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни, разкриват още от болницата. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при вдишване на протеините, който се отделят като отпадъчни продукти от микрокърлежите.

Къде живеят праховите акари:

в спалното бельо

в матраците

в меката мебел

в килимите

в завесите

Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи. Средно на ден един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни клетки, които могат да изхранят до 1 милион акари наведнъж, коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиника по спешна токсикология на ВМА.

👉Алергиите към микрокърлежи са целогодишни алергии. Въпреки това, има периоди от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и поддържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва.

Продължителното излагане на прахови акари може да предизвика от леки до тежки алергични симптоми и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи.

Най-честите усложнения при деца с алергичен ринит са:

възпаления на ушите, с различна по степен загуба на слуха

хроничен синуит

аденоидити (уголемени сливици)

черепно-лицеви аномалии

сънна апнея

🔵Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано и включват:

📎пристъпи на серийно кихане

📎бистра секреция от носа, понякога с изразено запушване на носа

📎сърбеж на носа и/или на небцето, обилно задно носно стичане

📎много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите

🔵Ако не бъде лекуван, алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и  да прогресира в алергична астма, пояснява специалистът. Подсказващи симптоми са:

📎затруднения при вдишване и особено при издишване

📎кашлица

📎свиркащо дишане

👉Много изненадващо е понякога откриването на кръстосани алергии, при които пациентите, алергични към домашния прах могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни като охлюви, скариди и омари, поради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите, но също и към субстанции, намиращи се в тези храни.

👉Превенцията е ключова за избягване на алергии, включително и към акари. Специалистът разкрива – може да е предизвикателство да ги предотвратите напълно, но можете да предприемете следните стъпки, за да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:

🔴Избягвайте килимите в дома си, доколкото е възможно

🔴Почистете с прахосмукачка дълбоко всички килими

🔴Поддържайте влажността в дома си под 50%, за да предотвратите условията, в които идеално виреят акарите

🔴Перете цялото спално бельо всяка седмица на 60 градуса

🔴Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, за да предотвратите навлизането на акари в спалното бельо

🔴Пестицидите не премахват праховите акари

🔵Преглед при алерголог е от изключително значение за поставянето на диагноза и изисква:

📎обстоен медицински преглед

📎извършване на кожни тестове

📎определяне на лабораторни показатели

👉След поставяне на диагнозата на пациентите се назначава лечение със: симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули) и се провежда десенсибилизация.  Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се контролира от наблюдаващ алерголог, пояснява още д-р Вели. 

Коментирай »
Още по темата
Пролетта и очните алергии: Как да ги разпознаем и лекуваме Пролетта и очните алергии: Как да ги разпознаем и лекуваме
Препоръчваме още
Секс за здраво сърце Секс за здраво сърце
„Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене) „Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене)
Четири прости правила за по-вълнуващ секс Четири прости правила за по-вълнуващ секс
Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог Как се променя Вселената според последната теория на Стивън Хокинг, четем в биографията му „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“ от Томас Хертог
Интригант на пълен работен ден Интригант на пълен работен ден
Човешкото докосване може да действа лечебно Човешкото докосване може да действа лечебно
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
Под завивките с по-млад мъж Под завивките с по-млад мъж
Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим 6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка
Жените мечтаят за принц Жените мечтаят за принц
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби