Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID

Противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, не е предотвратил развитието на дълъг COVID

Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID

Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID с 40 процента, съобщи АФП, позовавайки на научно изследване. 

Това откритие може да подпомогне борбата заболяването според Световната здравна организация. Един от десет заразени развива т. нар. дълъг COVID. 

Изпитванията във фаза три са рандомизирани и контролирани с плацебо. Тества се медикаментът метформин. Това е най-използваният медикамент за лечение на диабет тип 2 в света от десетилетия. 

Медикаментът е евтин и широкодостъпен.

Изследването, публикувано в сп. "Лансет", е проведено сред 1126 души със свръхтегло или затлъстяване в САЩ. Половината от тях са приемали метформин, а другите - плацебо. Изследванията са правени в дните след позитивен тест за COVID-19. 

Умора, недостиг на въздух, нарушения в съня, „мозъчна мъгла”: Най-честите оплаквания след COVID-19

След 10 месеца 35 от участниците, приемали метформин, са били диагностицирани с дълъг COVID. 58 от плацебо групата са били диагностицирани с дълъг COVID. Това означава редуциране на риска с 40 процента. 

Изследванията са проведени в периода декември 2020 г. - януари 2022 г., което означава, че е изключен вариантът Омикрон. Омикрон предизвиква по-малко случаи на дълъг COVID в сравнение с другите варианти.

Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми 

Нашите данни показват, че метформинът редуцира количеството вирус в организма на пациентите, обяви пред АФП Каролин Браманте от университета в Минесота, която в водещ автор на изследването. Ако резултатите бъдат потвърдени, те биха имало потенциално решаващо значение за изучаването на дългия COVID, коментира Джеръми Фост, лекар от медицинското училище в Харвард, който не е ангажиран с настоящото изследване. 

Учените подчертават, че медикаментът не е тестван върху пациенти, които вече страдат от дълъг COVID, и не би трябвало да бъде използван за лечение на заболяването, а само за превенция. 

Проф. Момеков за постковид симптомите: Могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния

Изследването показва, че противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, както и антидепресантът флувоксамин не са предотвратили развитието на дълъг COVID. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Пандемията от COVID-19 се оттегли, но вирусът, който я предизвика, продължава да дебне Пандемията от COVID-19 се оттегли, но вирусът, който я предизвика, продължава да дебне
Как COVID-19 поразява мозъчните клетки Как COVID-19 поразява мозъчните клетки
Мръсният въздух и тежкият COVID-19 свързани, ето как Мръсният въздух и тежкият COVID-19 свързани, ето как
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
Препоръчваме още
Най-популярните ястия от 1900 г. до днес Най-популярните ястия от 1900 г. до днес
Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО) Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО)
Нещата, които той не трябва да разбира за теб Нещата, които той не трябва да разбира за теб
Разкриваме мистериозни „Убийства в Грейт Дидлинг“ с Катерина Бивалд (предложение за четене) Разкриваме мистериозни „Убийства в Грейт Дидлинг“ с Катерина Бивалд (предложение за четене)
Класиката в секса: Четири причини мисионерската поза да не излиза от мода Класиката в секса: Четири причини мисионерската поза да не излиза от мода
Бавен лори похапва банан :) Бавен лори похапва банан :)
Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“ Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“
Любовта на мъжа минава през... приятелите му Любовта на мъжа минава през... приятелите му
Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност 12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Страдам ли от сезонна депресия? Симптомите, по които ще я разпознаем Страдам ли от сезонна депресия? Симптомите, по които ще я разпознаем
Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене) Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби