Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор

"Хората разчитат едни на други постоянно", казва Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни

Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор

Ново изследване, направено от специалисти от университета на Сидни, Австралия, установи, че хората от различни културни среди споделят обща склонност да помагат на другите в ежедневното си общуване в реално време, съобщи Синхуа. 

Публикувано в сп. "Nature Scientific Reports", изследването анализира просоциалното поведение сред познати и хора, които имат или нямат роднински връзки, в осем култури на пет континента.

За целите му неговите автори - международен екип от учени, са анализирали видеозаписи, включващи повече от 350 лица от Австралия, Гана, Еквадор, Лаос, Италия, Великобритания, Полша и Русия. Изследователите са се фокусирали върху онези дребни, широко разпространени молби, които не струват почти нищо, като например подаване на предмети, преместване на тежки предмети, помощ при приготвянето на храна. 

Според проучването, някой ще сигнализира за нужда от съдействие средно веднъж на всеки 2,3 минути. Когато се търси незабавна помощ, хората се съобразяват седем пъти по-често, отколкото отказват и шест пъти по-често, отколкото игнорират.

"Хората разчитат едни на други постоянно", казва Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни и ръководител на изследването заедно с Джовани Роси от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"В редките случаи, когато хората отказват, те обясняват защо. Тази човешка склонност да помагаме на другите, когато е необходимо, и да обясняваме кога такава помощ не може да бъде оказана, надхвърля други културни различия", допълва Енфийлд. 

Настоящото изследване обръща внимание само на близки и трайни социални взаимоотношения в дома или живота на село.

Авторите му обаче се надяват, че то може да предостави основа за бъдещи изследвания, които да разширят анализа до сътрудничество в малък мащаб и други видове контекст, включително взаимодействия между непознати и в среда като работното място или бизнеса. 

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства
Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни
Препоръчваме още
Най-много искам комплименти, секс и шоколад Най-много искам комплименти, секс и шоколад
Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО) Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Единайсетият час“ от краля на детективския роман Джеймс Патерсън Предложение за четене: „Единайсетият час“ от краля на детективския роман Джеймс Патерсън
Не само кръвната захар: Йодът също оказва влияние върху развитието и размерите на плода Не само кръвната захар: Йодът също оказва влияние върху развитието и размерите на плода
5 от най-големите страхове на жената във връзките 5 от най-големите страхове на жената във връзките
Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина
„Дръж се здраво“ от Харлан Коубън се прицелва право в кошмара на всеки родител (предложение за четене) „Дръж се здраво“ от Харлан Коубън се прицелва право в кошмара на всеки родител (предложение за четене)
Детската книга „Пиер и човеците“ е фантазна история за неотменимостта на доброто (предложение за четене) Детската книга „Пиер и човеците“ е фантазна история за неотменимостта на доброто (предложение за четене)
Уникални, загадъчни, свръхестествени: 12 тайни на хората с пъстри очи Уникални, загадъчни, свръхестествени: 12 тайни на хората с пъстри очи
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Сякаш виждат бъдещето: Петте най-прозорливи и интуитивни зодии Сякаш виждат бъдещето: Петте най-прозорливи и интуитивни зодии
„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене) „Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби