Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор

"Хората разчитат едни на други постоянно", казва Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни

Ново изследване, направено от специалисти от университета на Сидни, Австралия, установи, че хората от различни културни среди споделят обща склонност да помагат на другите в ежедневното си общуване в реално време, съобщи Синхуа. 

Публикувано в сп. "Nature Scientific Reports", изследването анализира просоциалното поведение сред познати и хора, които имат или нямат роднински връзки, в осем култури на пет континента.

За целите му неговите автори - международен екип от учени, са анализирали видеозаписи, включващи повече от 350 лица от Австралия, Гана, Еквадор, Лаос, Италия, Великобритания, Полша и Русия. Изследователите са се фокусирали върху онези дребни, широко разпространени молби, които не струват почти нищо, като например подаване на предмети, преместване на тежки предмети, помощ при приготвянето на храна. 

Според проучването, някой ще сигнализира за нужда от съдействие средно веднъж на всеки 2,3 минути. Когато се търси незабавна помощ, хората се съобразяват седем пъти по-често, отколкото отказват и шест пъти по-често, отколкото игнорират.

"Хората разчитат едни на други постоянно", казва Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни и ръководител на изследването заедно с Джовани Роси от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"В редките случаи, когато хората отказват, те обясняват защо. Тази човешка склонност да помагаме на другите, когато е необходимо, и да обясняваме кога такава помощ не може да бъде оказана, надхвърля други културни различия", допълва Енфийлд. 

Настоящото изследване обръща внимание само на близки и трайни социални взаимоотношения в дома или живота на село.

Авторите му обаче се надяват, че то може да предостави основа за бъдещи изследвания, които да разширят анализа до сътрудничество в малък мащаб и други видове контекст, включително взаимодействия между непознати и в среда като работното място или бизнеса. 

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Петте мъжки заповеди
Основните женски комплекси и как да ги преборим
„Тълкуване на сънищата“ на Зигмунд Фройд (предложение за четене)
ТЕСТ: Разбери колко си женствена
Вместо меден месец
"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат
„Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова (предложение за четене)
Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа
ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място?
Пет доказателства, че си принцеса
Най-съблазнителният, романтичен и секси език в света
Хобито да погребваш знаменитости в Туитър
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби