Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички

Чрез договора с румънските пощи, картичките стигат до местоназначението си за максимум пет работни дни

Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички

Photo credit: GDJ/Pixabay 

Румънецът Александру Крецу от Брашов създаде Център за писма. Чрез него той иска да възроди романтиката по изпращането на картички по пощата. “Нека да превърнем писането на писма отново в нещо готино. В тези бурни времена е необходимо да останем близо, да си говорим хубави неща, да се насърчаваме, да си благодарим”, споделя Александру Крецу. 

Предлаганите картички са направени от илюстратори и са в няколко категории - за родители, за баби и дядовци, за влюбени, за добри приятели. Цените им варират между 35 и 45 леи. Със събраните пари брашованецът мечтае да организира ателиета по калиграфия в селата в Румъния. 

“Ако историята на Центъра за писма се окаже положителна, ако проектът заработи, планирам на следващ етап да обикалям с триколка Брашов и тя да работи като подвижна пощенска станция. Хората ще могат директно на място да си изберат картичка, да я напишат на ръка и да я оставят в нашата пощенска кутия. В момента използваме нормална хартия, но ще я заменим с рециклирана. Лично аз внимателно избирам писалката, за да пиша възможно най-красиво. Писането е като визитна картичка. Не само облеклото прави човека, но и начинът, по който пише”, казва Александру Крецу.

Ето какво още сподели той в специално интервю за БТА. 

Как ти хрумна идеята? Какво те вдъхнови за Центъра за писма?

Аз съм от хората, които пишат много на ръка. Харесва ми да го правя. За мен това е начин на комуникация. Пиша писма до родителите си, до приятели, колеги. Понякога така ги изненадвам. С течение на времето забелязах положителните им реакции. И тогава се сетих за инструмент, който да помогне на тези, които биха искали да изпратят добра мисъл. Центърът за писма съчетава новото и дигитализираното с автентичното и приятно усещане от миналото.

Помниш ли първото си писмо?

Не помня точно първото писмо, но като дете пращах бележки, после като юноша започнах да пиша писма. С времето развих този начин на общуване. Наистина ми помага. И дори ако вече не го правя по пощата, директно предавам писма на приятели, колеги, баби и дядовци, родители или дори приятелки.

Само хората пишат на ръка. И въпреки че всички се учим на това в училище, го правим по различен начин. Често се случва да разпознаете човек по написаното - то е неговият личен отпечатък.

Как точно функционира Центърът за писма? 

Отивате на сайта https://centrul-de-scrisori.fainderomania.net/, избирате си модел картичка, ние пишем на ръка желания от вас текст, който трябва да е до 180 знака и го изпращаме на получателя. Чрез договора, който имаме с румънските пощи, картичките стигат до местоназначението си за максимум пет работни дни. Можем да ги изпращаме в страната и чужбина. 

Ще допълваме Центъра за писма с нови дизайни, направени от илюстратори. Иска ми се да можем да изпратим истински произведения на изкуството под формата на пощенска картичка. 

Източник: Мартина Ганчева/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Тайната съставка в диетата на Чарлз Трети не са ядките и семената Тайната съставка в диетата на Чарлз Трети не са ядките и семената
ТЕСТ: Добър готвач ли си? ТЕСТ: Добър готвач ли си?
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
Бебетата започват да учат език преди раждането си? Бебетата започват да учат език преди раждането си?
Сладката пица, на която няма да можете да устоите Сладката пица, на която няма да можете да устоите
Столетниците по света и техните менюта Столетниците по света и техните менюта
Вихрушка от бедствия и триумфи: „Родените в полунощ“ от Салман Рушди (предложение за четене) Вихрушка от бедствия и триумфи: „Родените в полунощ“ от Салман Рушди (предложение за четене)
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Осем причини за изневярата на мъжа  Осем причини за изневярата на мъжа 
5 съвета за по-добро настроение 5 съвета за по-добро настроение
15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин 15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин
ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот? ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби