Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички

Чрез договора с румънските пощи, картичките стигат до местоназначението си за максимум пет работни дни

Photo credit: GDJ/Pixabay 

Румънецът Александру Крецу от Брашов създаде Център за писма. Чрез него той иска да възроди романтиката по изпращането на картички по пощата. “Нека да превърнем писането на писма отново в нещо готино. В тези бурни времена е необходимо да останем близо, да си говорим хубави неща, да се насърчаваме, да си благодарим”, споделя Александру Крецу. 

Предлаганите картички са направени от илюстратори и са в няколко категории - за родители, за баби и дядовци, за влюбени, за добри приятели. Цените им варират между 35 и 45 леи. Със събраните пари брашованецът мечтае да организира ателиета по калиграфия в селата в Румъния. 

“Ако историята на Центъра за писма се окаже положителна, ако проектът заработи, планирам на следващ етап да обикалям с триколка Брашов и тя да работи като подвижна пощенска станция. Хората ще могат директно на място да си изберат картичка, да я напишат на ръка и да я оставят в нашата пощенска кутия. В момента използваме нормална хартия, но ще я заменим с рециклирана. Лично аз внимателно избирам писалката, за да пиша възможно най-красиво. Писането е като визитна картичка. Не само облеклото прави човека, но и начинът, по който пише”, казва Александру Крецу.

Ето какво още сподели той в специално интервю за БТА. 

Как ти хрумна идеята? Какво те вдъхнови за Центъра за писма?

Аз съм от хората, които пишат много на ръка. Харесва ми да го правя. За мен това е начин на комуникация. Пиша писма до родителите си, до приятели, колеги. Понякога така ги изненадвам. С течение на времето забелязах положителните им реакции. И тогава се сетих за инструмент, който да помогне на тези, които биха искали да изпратят добра мисъл. Центърът за писма съчетава новото и дигитализираното с автентичното и приятно усещане от миналото.

Помниш ли първото си писмо?

Не помня точно първото писмо, но като дете пращах бележки, после като юноша започнах да пиша писма. С времето развих този начин на общуване. Наистина ми помага. И дори ако вече не го правя по пощата, директно предавам писма на приятели, колеги, баби и дядовци, родители или дори приятелки.

Само хората пишат на ръка. И въпреки че всички се учим на това в училище, го правим по различен начин. Често се случва да разпознаете човек по написаното - то е неговият личен отпечатък.

Как точно функционира Центърът за писма? 

Отивате на сайта https://centrul-de-scrisori.fainderomania.net/, избирате си модел картичка, ние пишем на ръка желания от вас текст, който трябва да е до 180 знака и го изпращаме на получателя. Чрез договора, който имаме с румънските пощи, картичките стигат до местоназначението си за максимум пет работни дни. Можем да ги изпращаме в страната и чужбина. 

Ще допълваме Центъра за писма с нови дизайни, направени от илюстратори. Иска ми се да можем да изпратим истински произведения на изкуството под формата на пощенска картичка. 

Източник: Мартина Ганчева/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Стоте най-велики маниакални смехове от филми
„Аз съм БОГ. Ти също!“ – Най-съкровената изповед на Лиз Бурбо 
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място
Зимата идва през юли с „Игра на тронове“ (ВИДЕО)
Мъжете най-много се възбуждали... от очите
Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц
Да отслабнем и изчистим организма: Лунна диета за 2024 година + Фази на Луната
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
Ядем с очите, а не със стомаха си
Какво ни пречи да включваме полезни за здравето продукти в менюто си
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби