снимка: pexels.com 

Всички знаем, че преди излагане на слънце трябва да ползваме слънцезащитни продукти, да пием вода, да носим шапки и да не излизаме в най-голямата жега.

Също така е истина, че не винаги спазваме необходимата профилактика против изгаряне. Когато вече е късно, търсим начин да облекчим болката и червенината. Има различни мехлеми за след слънце. Има обаче и няколко доказани домашни рецепти, с които да се почувстваме по-добре, ето ги и тях:

Кисело мляко – може би най-популярният и изпитан лек е студен компрес с кисело мляко. Нанася се плътен слой студено кисело мляко върху изгорелите участъци на кожата докато се охладят.

Кори от краставица – друга изпитана рецепта включва люспите от краставицата. Поставят се върху кожата, за да отнемат от топлината ѝ. След като се затоплят, корите се сменят с нови

via GIPHY

Ябълков оцет – Нанася се малко ябълков оцет върху засегнатите зони, с помощта на памук или хавлиена кърпа. Помага за охлаждането ѝ.

Лимонов сок – Нанася се върху кожата като оцета – с памук или кърпа. Може да се комбинира вана с оцет и лимонов сок.

Сода – При слънчево изгаряне помага и натриването с хлебна сода. Можете да потопите марля в разтвор от вода и сода бикарбонат и да я поставите върху засегнатите участъци. Содата може да се нанесе и директно върху изгорялата кожа.

via GIPHY

Невен – За да облекчим болката и паренето, можем да си приготвим хладен компред от пълномаслено прясно мляко, чай от цвят на невен или лайка.

Пакетче чай – друг изпитан метод е да си напълним хладка вана и в нея да поставим някоко пакетчета чай. Ако добавим и хладък душ за десерт, облекчението е гарантирано.

via GIPHY

Много вода – важно е да не забравим да пием много вода в жегите, както преди излагане на слънце, така и при изгаряне, защото е възможно да сме се обезводнили.

И още за слънчевите лъчи:

11 начина да спим охладени в летните жеги

Как да предпазим боядисаната коса от жегите

Маски с магданоз за здрав и слънчев вид

Коментирай >