Магнитните бури: Как ни влияят и можем ли да се предпазим 

Геомагнитните бури влияят върху здравето на някои хора и водят до проблеми с комуникациите 

Магнитните бури: Как ни влияят и можем ли да се предпазим 

Photo credit: Benjamin Suter/Pexels

Геомагнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, които могат да бъдат причинени от слънчеви изригвания. Те могат да имат различни ефекти върху човешкото здраве, но те не са тежки и касят основно хора с определени заболявания. 

Най-често магнитните бури влияят за нарушаването на биологичния часовник на тялото, което може да причини нарушения на съня, умора и раздразнителност.  

Други проблеми, които някои хора изпитват по време на магнитна буря са главоболие, мигрена и различни болки. Счита се, че това се дължи на промени в нивата на серотонин и мелатонин, които играят роля в регулирането на усещането за болка. 

Смята се още, че магнитните бури могат да повлияят на сърдечносъдовата система. Проучванията показват, че има леко увеличение на риска от инфаркти и инсулти по време на периоди на висока геомагнитна активност. Рискът обаче е сравнително малък и е ограничен най-вече до хора с предшестващо сърдечно-съдово заболяване. 

Сериозен проблем, който може да възникне по време на геомагнитна буря, е повредата на сателитите в околоземната орбита, особено тези във високите, геосинхронни орбити. Комуникационните сателити обикновено са в тези високи орбити. 

Магнитните бури могат да причинят редица комуникационни проблеми, особено за радио и сателитните системи.  
Най-често става въпрос за йоносферна сцинтилация. Това е вид изкривяване, което засяга радиосигналите, преминаващи през йоносферата, като ги кара да стават по-слаби, по-променливи и понякога напълно нарушени. Това може да направи трудно или невъзможно установяването на ясна и надеждна комуникация на големи разстояния.

Геомагнитните бури могат също да повлияят на сателитните комуникационни системи, като GPS, като причинят загуба или влошаване на сигнала. Може да се стигне до неточности в GPS позиционирането, навигацията и времето.

Магнитните бури могат също да причинят прекъсвания на електрозахранването и други смущения в комуникационната инфраструктура, като клетъчни кули и електрически мрежи. Това може допълнително да усложни комуникацията по време и след бурята.

Ето и няколко съвета за това какво да правим и да не правим по време на магнитна буря: 

  • Бъдете информирани. Следете най-новата информация за геомагнитната буря от надеждни източници. 
  • Намалете до минимум дейностите на открито по време на геомагнитна буря, особено ако има риск от удари на мълнии. Магнитните бури понякога могат да бъдат придружени от гръмотевични бури.
  • Защитете електрическото си оборудване. Геомагнитните бури също могат да причинят повреда на електронното оборудване. За да сведете до минимум риска от повреда, изключете електрическите устройства и уреди по време на бурята и избягвайте да ги използвате, докато бурята не премине.
  • Стойте далеч от електропроводи и избягвайте използването на електрическо оборудване, ако е възможно, особено по време на пика на бурята. 
Коментирай »
Още по темата
Регистрираха силно слънчево изригване Регистрираха силно слънчево изригване
Посрещаме април със слаба магнитна буря: Ето какъв ще бъде месецът Посрещаме април със слаба магнитна буря: Ето какъв ще бъде месецът
Препоръчваме още
12 любопитни факта за захарта 12 любопитни факта за захарта
7 продукта за здраве и красота през цялата година 7 продукта за здраве и красота през цялата година
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов (предложение за четене) Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов (предложение за четене)
Кажи ми зодията си и ще ти разкрия кой е идеалният мъж за теб 💕 Кажи ми зодията си и ще ти разкрия кой е идеалният мъж за теб 💕
ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб? ТЕСТ: Мъжка или женска енергия преобладава в теб?
Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене) Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене)
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
Симптомите на любовта Симптомите на любовта
Мобилният телефон през 1938 Мобилният телефон през 1938
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби