Неустоимо вкусно: Рецепта за печено пиле с картофи от Иван Звездев Добър апетит!
Добър апетит!
Печено пиле с картофи/Photo credit: Издателство „Сиела”
Вкусът на топло, сочно и ароматно печено пиле, придружено от златисто изпечени картофи, е истински удоволствие за сетивата.
С тази рецепта кулинарът Иван Звездев ни демонстрира как да приготвим това класическо ястие, което е идеално както за специални поводи, така и за ежедневни удоволствия на вкуса.
Печено пиле с картофи
- Вид на ястието: Основно
- Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
- Брой порции: 4
Необходими продукти
- 1 пиле
- 1 1/2 кг картофи
- 50 г масло
- 2 ч.л. червен пипер
- 4 с.л. олио
- За саламурата:
- 500 мл вода
- 10 г сол
- 10 г захар
- 2 дафинови листа
- 10 зърна черен пипер
Начин на приготвяне
- Посочените съставки за саламурата се смесват. Пилето се по- чиства и се слага в саламурата. Оставя се за една вечер, а може и повече, за да се маринова.
- След като е отлежало в маринатата, се изважда и се подсушава. Намазва се с половината от маслото и се поръсва от всички страни с половината червен пипер.
- Картофите се обелват и се режат на четвъртинки. Слагат се в намазана с олио тава и се посоляват с 1 ч.л. сол. Разбъркват се. Върху тях се поставя пилето с гърба нагоре. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Изважда се и се обръща, за да се изпекат и гърдите. Намазва се с останалото масло и се поръсва с червен пипер. Пилето се слага обратно във фурната и се пече още 20 – 25 минути на същата температура.
- В тази рецепта показвам един новаторски начин за приготвяне на крехко пиле, което става и много сочно благодарение на специалната саламура, в която то се кисне. Така дори студено то е с много вкусно месо.
Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК
Коментирай » Още по темата
Препоръчваме още