Неустоимо вкусно: Рецепта за печено пиле с картофи от Иван Звездев

Добър апетит!

Неустоимо вкусно: Рецепта за печено пиле с картофи от Иван Звездев

Печено пиле с картофи/Photo credit: Издателство „Сиела”

Вкусът на топло, сочно и ароматно печено пиле, придружено от златисто изпечени картофи, е истински удоволствие за сетивата.

С тази рецепта кулинарът Иван Звездев ни демонстрира как да приготвим това класическо ястие, което е идеално както за специални поводи, така и за ежедневни удоволствия на вкуса. 

Печено пиле с картофи

  • Вид на ястието: Основно
  • Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
  • Брой порции:  4

Необходими продукти

  1. 1 пиле
  2. 1 1/2 кг картофи
  3. 50 г масло
  4. 2 ч.л. червен пипер
  5. 4 с.л. олио
  6. За саламурата:
  7. 500 мл вода
  8. 10 г сол
  9. 10 г захар
  10. 2 дафинови листа
  11. 10 зърна черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Посочените съставки за саламурата се смесват. Пилето се по- чиства и се слага в саламурата. Оставя се за една вечер, а може и повече, за да се маринова.
  2. След като е отлежало в маринатата, се изважда и се подсушава. Намазва се с половината от маслото и се поръсва от всички страни с половината червен пипер.
  3. Картофите се обелват и се режат на четвъртинки. Слагат се в намазана с олио тава и се посоляват с 1 ч.л. сол. Разбъркват се. Върху тях се поставя пилето с гърба нагоре. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Изважда се и се обръща, за да се изпекат и гърдите. Намазва се с останалото масло и се поръсва с червен пипер. Пилето се слага обратно във фурната и се пече още 20 – 25 минути на същата температура.
  4. В тази рецепта показвам един новаторски начин за приготвяне на крехко пиле, което става и много сочно благодарение на специалната саламура, в която то се кисне. Така дори студено то е с много вкусно месо.

Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК

Коментирай »
Още по темата
Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне
Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо
Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб! Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб!
Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата) Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата)
Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
Препоръчваме още
10 любопитни факта за яйцето 10 любопитни факта за яйцето
Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО) Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта
Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки
Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин
Постно и вкусно: Ето как да си направим домашен хляб Постно и вкусно: Ето как да си направим домашен хляб
Високите токчета са опасни...вкъщи Високите токчета са опасни...вкъщи
 Мирженка Чехова разкрива горчивата и шокираща истина за балета в „Балерини“ Мирженка Чехова разкрива горчивата и шокираща истина за балета в „Балерини“
ТЕСТ: Избери тиква и открий своя Хелоуин дух ТЕСТ: Избери тиква и открий своя Хелоуин дух
Не казвай никога  Не казвай никога 
5 добри причини да запазите дългата си коса 5 добри причини да запазите дългата си коса
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби