снимки: Virginia Records

Най-новата песен на дует Ритон – „Счупеното носи щастие“, е неочакван „подарък“ за Здравко и Катя, който получават от непознат композитор, благодарение на социалните мрежи.

Песента е създадена специално за тях от Тасе Шарков, който решава да я изпрати на един от официалните профили на дуета.

„Още при първото изсвирване на пиано се влюбихме в мелодията на „Счупеното носи щастие“. В комбинация с текста, стана истински наша песен“, споделя Здравко.

„Най-голямата проверка за „Счупеното носи щастие” беше, когато я изпълнихме за първи път на живо на последния ни концерт в зала 1 на НДК. Реакцията на публиката към една съвсем нова и никога нечувана песен, беше невероятна. Не очаквахме този взрив от аплодисменти, който получихме за нея“, допълва Катя.

Счупеното носи щастие” е по стихове на Росен Димитров, а аранжиментът е дело на Алекс Нушев. Сингълът ще бъде част от предстоящия студиен албум на звездния дует, който ще излезе до края на 2020 година.

Пътят, по който песента „Счупеното носи щастие” достига до Катя и Здравко, ги вдъхновява да потърсят нови непознати автори. Дуетът кани всички творци, които имат желание да изпратят свои авторски демо записи, съдържащи оригинални музикални композиции и/или текстове на имейл адрес duetriton@abv.bg или в официалния им профил във Facebook тук.

„Разнообразието в последните ни студийни проекти се дължи освен на музикантите от нашия бенд, така и на свежите идеи от новите имена сред композиторите и текстописците, което ни радва особено много. Ето защо сме отворени към различни музикални предложления“, разказват Катя и Здравко.

Дует Ритон е сред най-успешните и емблематични имена в българската поп музика с над 40-годишна кариера. Дуетът е създаден през 1975 г., докато Катя Михайлова и Здравко Желязков следват в Българската държавна консерватория.

Сред най-големите хитове на дуета са „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Изповед“, “Болка от любов“, “Сърце зад 3 врати“, „Прегърни ме“ и други. Дискографията на „Ритон“ включва 17 албума на CD, DVD, VHS и винил.

Дуетът има над 2500 концерта в България и зад граница.

Дует Ритон са отличени с множество награди, сред които 1-ва награда на публиката на конкурса „Menschen und Meer“, Рощок – 1983 г., 1-ва награда на конкурс, на ОИРТ, Хавана – 1985 г., 1-ва награда на Пролетния конкурс на Националното радио – 1988 г., Голямата награда с песента „Накъдето ми видят очите“, в конкурса „Мелодия на годината“ – 1989 г., Награда за цялостно творчество на „Арт-рок център“ – 1996 г., Голямата награда на журито, на „Златния Орфей“ – 1997 г., 1-ва награда на журито, на „Бургас и морето“ – 1997 г., 1-ва награда на журито, на „Златния Орфей“ – 1998 г., „Кристална лира“ за цялостно творчество от Съюза на музикалните дейци – 1998 г. и много други.

Коментирай >