Два семинара в програмата на Синелибри 2023

Метаморфози на литературните текстове и образи в киното

18 септември 2023

Photo credit: Издателство „Колибри“ 

Два семинара са заложени в програмата на „Синелибри“ тази година, съобщават от екипа на кино-литературния фестивал.

Първият е посветен на семиотичните аспекти на трансформацията на литературните текстове в киносценарии, а вторият предлага синтезирано знание във връзка с арт мениджмънта, маркетинга и актуалните тенденции в киноразпространението.

Ще научим повече за филмовата дистрибуция у нас, успешните програмации, видовете аудитории и за това какво е необходимо, за да превърнем любовта към седмото изкуство в своя професия.

Семинар 1 на тема: (НЕ)ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДИТЕ – СЕМИОТИЧНИ АСПЕКТИ НА ТРАНСФОРМАЦИИТЕ НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ТЕКСТОВЕ ВЪВ ФИЛМОВИ СЦЕНАРИИ

Лектор: професор, дфн Христо Кафтанджиев

Photo credit: Издателство „Колибри“ 

Христо Кафтанджиев е доктор на филологическите науки, професор във Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на Катедрата по масови комуникации и пиар, автор на много научни статии по реклама и семиотика. През 2007 г. специализира в университета Уестминстър в Лондон (Обединеното кралство) и в Технологичния институт в Дъблин (Ирландия). През 1999 – 2001 г. преподава реклама и семиотика в университета на Ювяскюля (Финландия). Водил е семинари по реклама и маркетингови комуникации в Швейцария, Австрия, САЩ, Холандия, Германия, Швеция, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Чехия, Гърция, Украйна, Латвия, Литва, Естония, Русия. Член е на журито на Нюйоркския рекламен фестивал (The New York Festivals). Бил е лектор на 3 световни конгреса на IAA (International Advertising Association) – в Мексико, Египет и Ливан. Чел е лекции и на два световни конгреса по семиотика – в Мексико и в Германия.

Цел на семинара

Целта е в лека, приятна, приятелска към аудиторията форма, подплатена с визуализации и материали, илюстриращи тезите на лектора, да се анализират някои от най-важните аспекти на семиотичните преводи на литературните текстове във филмови сценарии.

Аудитория на семинара

Литературни и киноспециалисти, автори, литературоведи, режисьори, оператори, фотографи, журналисти, рекламисти, пиар специалисти, студенти от факултетите по комуникации, от филологическите факултети, от художествените академии, от филмовите и театралните университети и др.

Стилът на семинара

Семинарът е приятелски към аудиторията, полезен, интересен, диалогичен, въвличащ, с чувство за хумор и е максимално визуализиран с части от филми, видеа, изображения и т.н.

Материалите, използвани в семинара

Семинарът е визуализиран с фрагменти от най-доброто от световното кино, реклама, музикални клипове и т.н. Съдържанието е максимално интегрирано с програмата на кино-литературния фестивал. Използвани са части от филмите „Звярът” на Бертран Бонело, „Данте” на Пупи Авати, „Процесът” на Орсън Уелс, „Приключенията на барон Мюнхаузен” на Тери Гилиъм, „Умберто Еко: Библиотеката на света” и други.

Структура и съдържание на семинар 1

22 октомври

 • 10.10 – 11.00 – Анализ, класификации и функции на понятието „семиотичен превод“. Различните семиотични преводи – литература – кино; литература музика; литература – танци; комикси – кино, семиотичните преводи от гледна точка на петте сетива; преводите в зависимост от релацията инвариант – варианти и т.н.
 • 11.10 – 12.00 – Поетика на литературата и поетика на киното. Филмовата граматика – планове, ракурси, монтажи, музика, компютърни комуникативни стратегии и т.н.
 • 12.00 – 13.00 – обедна почивка
 • 13.00 – 13.50 – Семиотичните преводи в литературата и в киното от гледна точка на опозицията – „синхрония-диахрония“ – времевите характеристики на литературните и на филмовите действия
 • 14.00 – 14.50 – Семиотичните преводи в литературата и в киното от гледна точка на интертекстуалността
 • 15.00 – 15.50 – Семиотичните преводи в литературата и в киното, генерирани от изкуствения интелект
 • 16.00 – 16.50 – Семиотичните преводи – „Процесът“ на Франц Кафка и на Орсън Уелс – анализ на филмовия превод на книгата

Място на провеждане : Каза Либри (Casa Libri), ул. „Цар Асен“ 64, София

Дата: 22 октомври, Времетраене:  6 академични часа – от 10:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Цена: 50 лв. за един ден/семинар; 85 лв. за два дни/семинара

Семинар 2 на тема: МЕТАМОРФОЗИ В КИНОИНДУСТРИЯТА, ТЕНДЕНЦИИ В АРТМЕНИДЖМЪНТА И КИНОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО, ФЕСТИВАЛНИ СТРАТЕГИИ

Photo credit: Издателство „Колибри“ 

Лектор: Христо Христозов

Христо Христозов работи като културен и бизнес консултант в областта на лидерството, както и в сферата на киното и културния мениджмънт. През 2011 г. се присъединява към екипа на София Филм Фест. От началото на 2017 г. (с двегодишно прекъсване) е програмен директор на Дома на киното и работи по осъвременяване на програмата и атмосферата в киното, без да жертва автентичния му дух. Управлява малка компания за разпространение на арт филми, освен това е програмен мениджър на фестивали, сред които e форумът за документално кино за изкуство Master of Art.

Цел на семинара

„Наскоро един журналист ме попита какъв е най-големият проблем на българското кино. Отговорих, без да се замисля - не е пропорционален броят на зрителите спрямо този на филмите. На практика зрителите са твърде малко. Причините за това са комплексни и ще се опитаме да ги формулираме, да обобщим и прогнозираме тенденции и да търсим решения и потенциал за устойчиво развитие.“ – Хр. Христозов

Аудитория на семинара

Млади кинопрофесионалисти и автори (режисьори и продуценти), както и специалисти в сферата на дистрибуцията, кинопоказа и фестивалната организация

Стилът на семинара

Семинарът стъпва върху опита на Христо Христозов като фестивален организатор, програмен директор на Дома на киното и дистрибутор, както и на опита на Неда Миланова като сценарист, продуцент и страстен любител на архивите.

Материалите, използвани в семинара

Семинарът се уповава на статистически данни и множество примери от практиката.

Структура и съдържание на семинар 2

28 октомври

 • 10.10 – 11.00 Представяне и контекст, актуални тенденции в киноразпространението и кинопоказа
 • 11.10 – 12.00 Фестивална стратегия с Неда Миланова
 • 12.00 – 13.00 Филмова кампания на основата на Business Model Canvas
 • 13.00 – 14.00 обедна почивка
 • 14.00 – 16:00 Дискутиране на казуси на лекторите и участниците
 • 16.00 – 17.00 Споделяне на добри практики и менторска подкрепа от изявени български кинотворци (ще опитаме да потърсим ментор според профила на всеки участник в семинара; имената ще бъдат обявени след края на записването)

Място на провеждане : Каза Либри (Casa Libri), ул. „Цар Асен“ 64, София

Дата: 28 октомври, Времетраене: 10:00 – 17:00 ч.

Цена: 50 лв. за един ден/семинар; 85 лв. за два дни/семинара

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Коментирай »
Биографични филми и документално кино в програмата на Синелибри 2023
Синелибри 2023: Старт на фестивала ще даде „Клети създания“
Уилям Болдуин е президент на журито на Синелибри 2023
Под мотото „Метаморфози“: Синелибри 2023 ни изкушава с повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин и Торонто
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Най-вероятно е да срещнеш любовта в...
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
Мъжете най-много се възбуждали... от очите
Не задушавайте кърлежа с олио: 6 трика, с които сами да извадим паразита
Когато самолетът отлети без теб
В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта
10 черти, които издават, че носим "стара душа"
Ниското кръвно също може да бъде опасно: Тези шест симптома издават хипотонията
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
Предложение за четене: „Есен във Венеция“ - разказ за Ърнест Хемингуей и последната му муза
Най-запомнящите се моменти от посещението на папа Франциск в България (СНИМКИ)
Скритите симптоми на ендометриозата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби