Мистерията е разкрита: Ето как са се появили черните петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо

Учени установиха на какво се дължат черни петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо

Учени установиха, че странните черни петна по страници от най-важния сборник с трудове на Леонардо да Винчи – "Атлантическия кодекс", се дължат на наночастици от живачен сулфид и серен минерал, вероятно проникнали в листовете от лепилото, използвано за закрепване на оригинала към хартията за рамката преди около пет десетилетия, съобщи "Дейли експрес".

Сборникът "Атлантически кодекс" се съхранява в библиотека „Амброзиана" в Милано.

Поддържането му е голямо предизвикателство за учените, които много се тревожат от появяващите се петна. Изследователи са установили на какво се дължи оцветяването, докато са анализирали фолио 843 от Кодекса.

Кодексът е реставриран основно от 1962 г. до 1972 г. в Лабораторията за реставрация на древни книги на Абатство Гротаферата. В края на работата колекцията е разделена на 12 тома, съдържащи 1119 отделни фолиа - листове хартия. Всяка страница от реставрирания Кодекс е поставена върху паспарту – основа, рамкираща оригиналните фрагменти. От 1997 г. колекцията се съхранява в прецизно контролирана среда, предназначена да гарантира запазването на документите. Въпреки това през 2006 г. са  открити малки черни петна върху около 210 от паспартутата на "Атлантическия кодекс" след фолио 600. За да бъдат намалени щетите, от 2009 г. страниците са разшити и вече се съхраняват в отделни папки в кутии.

Предишни изследвания на петната изключиха възможността те да са причинени от микробиологично влошаване. В новото проучване проф. Лучия Тониоло от Политехническия университет в Милано и нейните колеги извършват серия анализи. Когато стигат до фолио 843, те установяват, че където петната са най-черни, има нишесте и винилово лепило - близо до краищата на страницата. Освен това екипът открива кръгли неорганични наночастици - всяка с диаметър около 100-200 нанометра - които са се натрупали между отделни целулозни влакна в хартията на паспартуто.

Анализът на наночастиците в Европейския синхротрон в Гренобъл показва, че това е метацинобър – живачен сулфид в необичайна черна кристална фаза.

„Наличието на живак може да бъде свързано с добавянето на анти-вегетативна сол в лепилото“, пишат учените в сп. „Сайънтифик рипортс". Причината, поради която оцветяването се среща само върху определени части от хартията на паспартуто е, че там е нанесено лепилото, за да задържи оригиналната хартия и да предотврати микробиологично заразяване.

„Наличието на сяра, от друга страна, е свързано със замърсяването на въздуха – в Милано през 70-те години нивата на серен двуокис са много високи“, пишат изследователите. "Намесват се и добавките, използвани в лепилото.  С течение на времето, обяснява екипът, започва реакция с живачни соли и образуването на метацинобърни частици, отговорни за черните петна“. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него
Три черти на характера, които издават кръшкачите
На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи
5 съвета за постигане на естествена красота
Как да задържиш интереса му по-дълго: 5 стратегии за напреднали
Бургер срещу пица
Кое е най-подходящото време за секс?
5 добри причини да запазите дългата си коса
Въглехидрати за здраве: Ето защо не бива да ги изхвърляме от менюто си
Проучване: Бременните жени имат силен имунен отговор при заразяване с COVID-19
Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби