Емблематични илюстрации на Иван Кьосев в изложбата „Изкуството да изрисуваш книга“

В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата

21 септември 2023
Емблематични илюстрации на Иван Кьосев в изложбата „Изкуството да изрисуваш книга“

Photo credit: Национална галерия

Изложба с илюстрации на Иван Кьосев (1933-1994) припомня някои от емблематичните литературни сюжети и герои от миналото. Експозицията „Изкуството да изрисуваш книга“ е подредена в „Квадрат 500“ и може да бъде разгледана до 31 декември, съобщават от Националната галерия.

„Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата“ , разказват организаторите на изложбата.

Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните  произведения, отбелязват още от Националната галерия.

Илюстрация към „Железният светилник” от Димитър Талев, линогравюра, 1988/Photo credit: Национална галерия

Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков.

Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.

Илюстрация към приказката „Как гарджето стана певец” от Светослав Минков, темпера върху картон, 1975/Photo credit: Национална галерия

В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той  преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите.

Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или  в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.

Илюстрация към „Приказки” от Братя Грим, туш върху кредов картон, 1963/Photo credit: Национална галерия

Коментирай »
Препоръчваме още
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания? Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?
Шест причини да си по-щастлива без гадже  Шест причини да си по-щастлива без гадже 
Сутрешен секс за събуждане Сутрешен секс за събуждане
Четири стъпки да го съблазниш Четири стъпки да го съблазниш
Екзотично изкушение: Печена сьомга с мед и соя Екзотично изкушение: Печена сьомга с мед и соя
Васил Найденов и „Цвете за Гошо“ на Sofia Summer Fest 2023 Васил Найденов и „Цвете за Гошо“ на Sofia Summer Fest 2023
Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов
Силата на благодарността: Как да превърнем недоволството в признателност с 5 прости стъпки Силата на благодарността: Как да превърнем недоволството в признателност с 5 прости стъпки
Пет позабравени женски заповеди Пет позабравени женски заповеди
За ползите от НЕсериозната връзка За ползите от НЕсериозната връзка
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби