Имплантираха „чадърче“ на 5-годишно дете с вроден кардиологичен проблем

Момиченцето е било с вродена сърдечна малформация

25 май 2023

Photo credit: HomeMaker/Pixabay

Имплантираха оклудер на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформация в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, съобщиха от болницата.

Оклудерите или т.нар. „чадърчета“ са запазена марка за доайена в детската кардиология и вродените сърдечни малформации при възрастни доц. Пенчо Кратунков. Специалистът завежда Отделението за лечение на вродени сърдечни малформации в болницата и има най-голям опит в България с подобни интервенции, уточняват още от лечебното заведение.

Сигнал за вродената сърдечна малформация при детето са били честите респираторни инфекции на долните дихателни пътища - бронхиолит, пневмония и бронхит. Честото боледуване подтикнало родителите да се обърнат към детските кардиолози и те се насочили към доц. Пенчо Кратунков.

Малката пациентка е била с мултифенестрирана предсърдна преграда или преграда с много отворчета в нея, което допълнително затруднява неоперативното лечение. Решението на проблема е поставяне на оклудер, който да затвори напълно дефектите и детето да има здраво сърце.

Екипът на доц. Кратунков извършил интервенцията под обща анестезия, направил е ехокардиографско изследване, което дава детайлна оценка на преградата и дефектите в нея. След това е минал през отворите с катетър и водач и позиционира балонен катетър. Раздуването на балона води до спиране на патологичния кръвоток и позволява на лекарите да направят максимално точна оценка на размера на дефекта и да определят размера на „чадърчето“, с което отворите ще бъдат запушени. По този начин се спестява хирургична операция - не се отваря гръдния кош, не се използва машина за екстракорпорално кръвобращение и пациентът се възстановява много бързо, разказват още от болницата.

С имплантирането на чадърчета при вродени сърдечни малформации пациентите решават трайно кардиологичния си проблем. Тази интервенция ще позволи на 5-годишното дете да изживее пълноценно живота си, уверяват от болницата.

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус
5 задължителни неща за незабравимо пътуване
Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня
4 бързи и лесни рецепти с варени яйца
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи
Четирите неща, които трябва да знаеш за бившия
3 секс пози, в които ще се влюбиш
Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте
Финансово зависимите мъже кръшкат повече
На 18 май почитаме свети мъченици и седем девици
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби