Лятно часово време: Местим стрелките на часовника

Има редица теории за това дали и как смяната на времето влияе на хората

20 март 2024

Photo credit: Malvestida/Unsplash

В 03:00 часа на 31 март (неделя) преминаваме към лятното часово време, което продължава до 04:00 часа на 27 октомври 2024 г. (неделя).

В България стрелките на часовника се местят напред всяка последна неделя на март за преминаване към лятното часово време и назад всяка последна неделя на октомври за преминаване към зимното часово време.

Защо се сменя часовото време

Една от най-известните теории е, че Бенджамин Франклин е основоположникът на идеята за смяната на часовото време. Това обаче се оказва мит, базиран на сатиричен текст, който той изпраща до „Парижки журнал“ през 1784 година. В него Франклин шеговито предлага парижани да си лягат и да стават по-рано, за да пестят от осветление.

Счита се, че за първи път лятното часово време е въведено в Германия на 30 април 1916 година по време на Първата световна война като начин да се пестят въглища през военното положение. Това е първото въвеждане на лятното часово време на национално ниво.

8-години по-рано – на 1 юли 1908 година жителите на канадско градче в Онтарио преместили стрелките на часовниците си с час напред. Скоро практиката придобила популярност и в други градове на Канада.

Как влияе смяната на времето

Има редица теории за това дали и как влияе смяната на времето на хората. Според някои експерти преминаването към лятно/зимно часово време не влияе на психическото и физическо здраве. Редица проучвания обаче доказват, че смяната на часа води до различни проблеми със здравето и повишаване на броя на пътните произшествия.

Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?

Смяната на часовото време предизвиква объркване, тъй като невинаги е очевидно кога и в коя посока трябва да се преместят часовниците, се казва в публикация на Европейската комисия. Данни от обществена консултация сочат, че смяната на времето влияе отрицателно върху здравето, води до повишаване на пътнотранспортните произшествия и не пести енергия, се казва още в публикацията на ЕК. 

Коментирай »
Още по темата
Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?
Препоръчваме още
Най-миризливите храни в света
Пет храни, които понижават кръвната захар
Вярата в доброто предпазва от болести
Най-забавните имена на хора в България - Част II
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
Романтиците са най-досадни във Facebook, следват ги фитнес маниаците
ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти? 
„Котарана Мърморана“ (предложение за четене)
Любимата закуска: ето какво не знаем за палачинките
Пикник сред природата: Свежи и лесни идеи за хапване навън 
Жените са по-кисели рано сутрин
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби