Почитаме милосърдни и щедри светци, помагали на нуждаещите се

И двамата били възнаградени за добрите си дела и се прославили с чудотворната си сила

20 февруари 2024

Photo via Canva.com/AI Generated Image 

На 20 февруари Църквата почита свети Лъв, епископ Катански и свети Агатон, папа Римски. На същия ден честваме и свети свещеномъченик Садок, епископ Персийски и 128 мъченици с него. Днес се почита и паметта на преподобни Плотин.  

Св. преподобни Лъв, епископ Катански

Свети Лъв бил родом от Равена (Северна Италия). Той бил син на знатни и благочестиви родители и получил добро образование.

Лъв преминал всички степени на свещенството. Той бил избран за епископ на град Катана (остров Сицилия), който се намирал близо до известния вулкан Етна. Като епископ св. Лъв се проявил със своето изключително милосърдие: грижел се за сираците, вдовиците, бедните, болните, странниците. Той усърдно проповядвал и поучавал своето паство на закона Господен.

За високите си добродетели и възвишен духовен живот той бил удостоен с чудотворна сила. Неговото чудотворство било известно и в императорския дворец.

В дълбока старост св. Лъв Катански се преставил в Господа и бил погребан в църквата на света мъченица Луция. Той светителствал през годините 886-919 – времето на византийския император Константин Багренородни и българския цар Симеон Велики.  

Свети Агатон, папа Римски

Преподобният се родил в Италия от богати родители, които вярвали в Христа и водели благочестив живот. Те обичали сина си и го запознали с всички полезни и боговдъхновени книги. Преподобният толкова преуспял в изучаването на Свещеното Писание, че след кончината на родителите си събрал богатството, което му били оставили (около 1633 литри злато), събрал бедни, сирачета и вдовици и за един ден им раздал всичко.

След това приел монашество в един манастир и започнал да се подвизава. Денем и нощем, без да се лени, се трудил да угоди на Бога и се молил за целия свят. Толкова ревностно се подвизавал в добродетелта, че Господ го удостоил с дара на чудотворството.

Добродетелният живот на свети Агатон не останал тайна за хората и той бил поставен за архиепископ на град Рим. След като напътил за благочестив живот своето паство и се прославил с много чудеса, в сана на епископ преподобният се преставил в Господа.  

Коментирай »
Препоръчваме още
По червения килим на световната премиера на „Нито звук 2“ в Ню Йорк (СНИМКИ)
Сладко-солени макарони на фурна за начинаещи: Изненадващо вкусни
Щастие в чинията: Как храната ни кара да се чувстваме добре
Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор
Най-добрите градове за кулинарен туризъм
Без срам и предразсъдъци: Честен разговор за хемороидите – защо се появяват и можем ли да се предпазим
Любовта невинаги е дипломатична в „Червено, бяло и кралско синьо“ (предложение за четене)
Шест причини да си все още необвързана
Най-доброто време за чаша кафе
Доспиването през почивните дни удължава живота
5 начина да откриете силната си страна в работата
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби