Съветите на педиатъра: Как да се погрижим за болното дете  

Лекар препоръчва как да разпознаем дали бебето е дехидратирано, как да го храним и обличаме и какво да правим при хрема

Съветите на педиатъра: Как да се погрижим за болното дете  

д-р Боряна Георгиева/ Photo credit: INTERIMAGE

Първите пъти, в които бебето се разболее, са истинско предизвикателство за родителите. С времето притесненията отстъпват място на увереността и опита. Но все пак винаги е добре да помним експертните съвети, свързани с грижата за болно бебе. Днес ги получаваме от педиатъра д-р Боряна Георгиева.

При продължително повишена температура, обилно повръщане и диария има опасност от обезводняване, предупреждава педиатърът. Тя съветва – дори да давате температуропонижаващ сироп или прахче против диария, ако процесът продължава дълго време или симптомите са много интензивни, може да настъпи обезводняване. Нужно е да се предлага повече вода или кърма, ако детето е изключително кърмено бебе.  

Какво означава “повече” течности? 

За да преценим какво количество течности е достатъчно, специалистът ни съветва да пресметнем 10% повече вода на ден за всеки градус температура над 38˚С. Дневните нужди от течности се определят от теглото на детето, като това включва всички източници на течности, включително храна.

До 10 кг: по 100 мл за всеки кг телесно тегло на ден + допълнително до 100 мл за всеки градус над 38 ˚С. Тоест, дете с тегло 10 кг се нуждае от 1000 мл течности за 24 ч. плюс компенсиране на загубите.

Между 10 и 20 кг: 1000 мл + 50 мл за всеки кг телесно тегло над 10 кг на ден + допълнителните 10% за всеки градус фебрилитет.

Над 20 кг: 1500 мл + 20 мг за всеки кг телесно тегло над 20 кг + компенсиране на загубите.

Добре е водата да се дава на детето на малки глътки и често, ако трябва дори с лъжичка или спринцовка. Ако детето повръща, не бързайте веднага да предлагате вода и не му давайте да пие до насита, защото това може да предизвика нов позив, казва още лекарят. Тя препоръчва при такава ситуация да изчакаме до половин час след повръщане стомахът да се успокои, преди да започнем да възстановяваме течностите.  

Как да разберем дали бебето е обезводнено?

Можем да се ориентираме по няколко видими признака. На първо място детето ще започне да отделя по-малко урина и тя ще е по-концентрирана, с по-наситен цвят. При дехидратация лигавиците стават по-сухи, очите изглеждат потънали в ямките си, а голямата фонтанела може да изглежда „хлътнала“ под нивото на черепните кости, лигавиците стават по-сухи. Добър ориентир е и състоянието на кожата. „Ощипете лекичко кожата на коремчето на детето, като бързо я пуснете. Ако детето е добре хидратирано, кожата има нормален вид. Ако, обаче, тя е леко набръчкана, това може да показва по-значима дехидратация. Желателно е да му дадете да пие вода и да се свържете с педиатъра си за професионална консултация“, съветва д-р Георгиева.  

Хранене на болно бебе

Болните бебета, а и деца, сами ограничават храненето си, за да не претоварват организма. Затова е важно да не насилваме бебето и малкото дете да яде, но трябва да следим да приема течности.    

Компоти, супи, попара - това са все подходящи храни за настинало бебе, ако то отказва прием на твърди храни. Онези, които все още сучат, нека бъдат кърмени на поискване, това повишава не само хидратацията, но и имунитета, казва специалистът. При наличие на диария в някои случаи приемът единствено на вода и течни храни може да не е достатъчен или подходящ и педиатърът на детето може да препоръча специализирани разтвори за орална рехидратация, чийто състав е строго съобразен, така че оптимално да възстанови загубите не само от течности, но и от електролити.

Обличане на болно бебе

Не обличайте бебето или детето си прекомерно, ако то има повишена температура. По-добре е да се облече нормално спрямо сезона, да се открият крачетата или да се остави само по пелена. Това ще помогне за охлаждането при по-висока температура. Леки масажи на стъпалата ще облекчат нервното бебе, казва педиатърът.  

Хрема при бебето 

Когато дишането на детето е затруднено поради хрема, можем да използваме спрей с морска вода и нежна помпичка, с която да почистваме секрета. „Промивайте нослето колкото често е необходимо, но внимавайте с аспирациите. Твърде честото и агресивно аспириране на нослето, особено под голямо налягане, не се препоръчва, тъй като може да наруши защитните свойства на лигавицата и да я разрани, а това допълнително би затруднило дишането. Понякога повдигането на матрачето на леглото от горната страна при главата помага за по-спокоен сън, тъй като секретите се оттичат по-лесно от носоглътката, което възпрепятства изсъхването и натрупването им в тесните носни ходове на бебето“, казва д-р Георгиева. 

Ситуациите, при които детето ще боледува, съпътстват неговото развитие. Колкото и да е трудно в такива моменти, трябва да опитваме да запазим спокойствие, да бъдем хладнокръвни и да предприемаме точните действия и методи за лечение. Съветите на педиатъра винаги ще са от полза, за да осигурим на болното си дете подходяща грижа. Пълноценната почивка също би повлияла добре, а една топла майчина прегръдка неизменно ще подейства успокояващо на детето.

Д-р Боряна Георгиева-Стенева завършва медицина в Медицински университет – София през 2017 г. с отличие. Към педиатрията се насочва още по време на следването си, докато работи и като медицинска сестра в Клиниката по детска кардиология на НКБ. От март 2018 г. е част от екипа на Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“. Също така, д-р Георгиева е част от екипа педиатри в амбулаторната практика на д-р Диана Павлова, помещаваща се в болницата. През декември 2022 г. придобива специалност по „Детски болести“. Участва в конференции и научни форуми в областта на педиатрията и детското здраве. Член е на Българската педиатрична асоциация.

Коментирай »
Още по темата
Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители Първа помощ при чревна инфекция: Педиатър с ценни съвети за родители
9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца 9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца
Проучване: Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст Проучване: Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Препоръчваме още
Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия
Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар
Надеждата живее „Докато лимоновите дръвчета растат“ в разтърсващия дебютен роман на Зулфа Катух (предложение за четене) Надеждата живее „Докато лимоновите дръвчета растат“ в разтърсващия дебютен роман на Зулфа Катух (предложение за четене)
Петте неща, които той мрази Петте неща, които той мрази
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани
7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма 7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма
Как се лекува любовна мъка Как се лекува любовна мъка
Шест причини да си по-щастлива без гадже  Шест причини да си по-щастлива без гадже 
Солариумът – какво трябва да знаем Солариумът – какво трябва да знаем
Предложение за четене: „Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Рингланд Предложение за четене: „Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Рингланд
R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата R.I.P., Тони Бенет! Най-големите хитове на легендата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби