Български художник трансформира втората по големина катедрала във Виена

Изложбата "Кръстопът. Цената на избора" е на българския художник и иконописец Диан Костов

18 май 2023

Централното изображение от изложбата, непосредствено срещу олтара на катедралата/Photo credit: Диан Костов

До 29 май виенчани и гостите на града могат да видят изложбата-инсталация "Кръстопът. Цената на избора"  на българския художник и иконописец Диан Костов. Тя преобрази вътрешното пространство на втората по големина катедрала във Виена - Вотивкирхе или Оброчната цъква и изуми посетители, представители на Българския културен център Дом Витгенщайн и културната общност, които бяха дошли на откриването.

Изложбата - инсталация е осъществен по специалната покана на Йозеф Фаруджия, енорийски свещеник на Вотивкирхе. Той кани българския художник Диан Костов да реализира свой проект още през 2019 г., но ковид епидемията става повод плановете да бъдат осуетени. След края на кризата свещеник Йозеф Фаруджия подновява инициативата и този път изложбата е осъществена успешно.

"Кръстопът. Цената на избора" включва платна, достигат мащабите 11 на 7 метра. Над 70 икони, фрески и плакати на автора ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена. 

Авторът Диан Костов е познат с това, че използва техниките на иконописта, но дава смел и мащабен поглед към големите проблеми на нашето съвремие — война, епидемии, но и сблъсък на ценности например. В неговата лична творческа вселена вярата винаги присъства особено силно. През 2019 г. инсталацията му "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция, а по време на ковид пандемията той подари на лекарите в Пирогов иконата Света Богородица-Закрилница в знак на преклонение пред техния труд. 

Диан Костов е роден през 1971 г. в Стара Загора. Художник и иконописец. Една икона на Света Богородица в стаята на баба му, го очарова от ранна възраст. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 - 2017). Международно признат за своя мистичен експресионизъм, Константинов ще бъде негов учител по живопис от 1984 до 1992 г., който също така го учи на важността на вярата. До смъртта на Анастас Константинов двамата споделят съмишленици и близко приятелство. След като завършва гимназия през 1989 г., Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет в Търново. Първоначално иска да учи само една година и след това отново да кандидатства в Академията за изящни изкуства в София. Но само няколко месеца след началото на обучението си открива своето призвание и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската композиция. Творбите му се занимават с вечните въпроси. В иконописите и платната си Костов се впуска в търсене на образи, в които присъстват символите на нашето време, в което живеем. През 2019 г. инсталацията на Диан Костов "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция. От 2021 г. инсталацията "Животът е по-силен" е на силоз на пътя между София и Видин. Инсталацията показва иконата на Божията майка Мария - Покровителка и снимки на деца, родени през пандемичната 2020/2021 г. Творбите на Диан Костов могат да бъдат видени по целия свят и се намират в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

Коментирай »
Първо българско участие на Дългата нощ на църквите във Виена
Мащабна инсталация на българския художник Диан Костов трансформира катедрала във Виена
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Хладнокръвно“ от Труман Капоти
Как COVID-19 поразява мозъчните клетки
Предложение за четене: Умопомрачителна доза неангажиращ хумор с „Питайте Джийвс”
10 хитри трика, които всяка жена трябва да знае (ВИДЕО)
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Откриха още една здравословна полза от броколите
Шест съвета за подсилване на имунната система
Ябълки и къпини срещу мускулна слабост и обща умора
Байдън назначи Лейди Гага и Брус Коен начело на президентската комисия по култура в САЩ
Променена версия на средиземноморската диета подобрява здравето на мозъка
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби