Първо българско участие на Дългата нощ на църквите във Виена

Инсталацията "Кръстопът: Цената на избора" е първото българско участие на "Дългата нощ на църквите" във Виена

25 май 2023

Посетители на "Кръстопът: Цената на избора" пред централното изображение от инсталацията/Photo credit: Диан Костов

Изложбата-инсталация "Кръстопът. Цената на избора" ще бъде показана извънредно на Дългата нощ на църквите във Виена на 2 юни 2023 г. Българският художник и иконописец Диан Костов получи специална покана от ръководството на катедралата Вотивкирхе във Виена да удължи гостуването си, за да може да се включи в програмата на събитието.

"Кръстопът. Цената на избора" смело зае централно място в културния живот на Австрийската столица. По груби изчисления за 10 дни през лабиринта от духовни символи и послания са преминали поне 5 хиляди посетители от целия свят — Австралия и Южна Америка включително.  

Мащабната инсталация се реализира по покана на енорийски свещеник на Вотивкирхе, Йозеф Фаругия. Той забелязва работата на Диан Костов още през 2019 г. и е дълбоко впечатлен от изкусното преплитане на съвременни теми с духовни. Първата покана към Диан Костов за изложба остава нереализирана заради ковид пандемията, но през 2022 Йозеф Фаругия отново пише официално писмо до художника с предложение да реализира свой проект в катедралата.  

"Кръстопът. Цената на избора" включва платна, достигат мащабите 11 на 7 метра. Над 70 икони, фрески и плакати на автора ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена. 

Авторът Диан Костов е познат с това, че използва техниките на иконописта, но дава смел и мащабен поглед към големите проблеми на нашето съвремие — война, епидемии, но и сблъсък на ценности например. В неговата лична творческа вселена вярата винаги присъства особено силно. През 2019 г. инсталацията му "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция, а по време на ковид пандемията той подари на лекарите в Пирогов иконата Света Богородица-Закрилница в знак на преклонение пред техния труд. 

Диан Костов е роден през 1971 г. в Стара Загора. Художник и иконописец. Една икона на Света Богородица в стаята на баба му, го очарова от ранна възраст. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 - 2017). Международно признат за своя мистичен експресионизъм, Константинов ще бъде негов учител по живопис от 1984 до 1992 г., който също така го учи на важността на вярата. До смъртта на Анастас Константинов двамата споделят съмишленици и близко приятелство. След като завършва гимназия през 1989 г., Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет в Търново. Първоначално иска да учи само една година и след това отново да кандидатства в Академията за изящни изкуства в София. Но само няколко месеца след началото на обучението си открива своето призвание и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската композиция. Творбите му се занимават с вечните въпроси. В иконописите и платната си Костов се впуска в търсене на образи, в които присъстват символите на нашето време, в което живеем. През 2019 г. инсталацията на Диан Костов "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция. От 2021 г. инсталацията "Животът е по-силен" е на силоз на пътя между София и Видин. Инсталацията показва иконата на Божията майка Мария - Покровителка и снимки на деца, родени през пандемичната 2020/2021 г. Творбите на Диан Костов могат да бъдат видени по целия свят и се намират в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

Коментирай »
Още по темата
Български художник трансформира втората по големина катедрала във Виена
Мащабна инсталация на българския художник Диан Костов трансформира катедрала във Виена
Препоръчваме още
Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ в Световния ден на сърцето
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Исабел Торес Молинер владее магията да прави трудното лесно: „100 занимателни логически игри“ (предложение за четене)
Седем тайни знака, че те харесва
Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си
Ниското кръвно също може да бъде опасно: Тези шест симптома издават хипотонията
Екзотично изкушение: Печена сьомга с мед и соя
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Епична любов, страст и пищна руска атмосфера в "Анна Каренина"
7 съвета за отказване на цигарите
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
ТЕСТ: Как си с нервите?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби