Мащабна инсталация на българския художник Диан Костов трансформира катедрала във Виена

Откриването е на 16 май

5 май 2023
Мащабна инсталация на българския художник Диан Костов трансформира катедрала във Виена

Photo credit: Диан Костов

Остават броени дни до началото на мащабната инсталация "Кръстопът. Цената на избора" във Виена на българския художник и иконописец Диан Костов.

Откриването е на 16 май 2023 г. от 19:00 ч. и за събитието виенската оброчна катедрала, позната като Вотивкирхе, ще бъде изцяло трансформирана с огромни платна, някои от които достигат мащабите 11 на 7 метра. Над 70 икони, фрески и плакати на автора ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена. 

Изложбата-инсталация може да се види от 17 до 29 май, 2023 г. Тя гостува във Вотивкирхе по покана на Йозеф Фаруджия, енорийски свещеник на катедралата. Непосредствено преди "Кръстопът. Цената на избора" във Вотивкирхе има изложба, посветена на творчеството на Леонардо да Винчи. 

Photo credit: Диан Костов

Изложбата на художника Диан Костов е разделена на три части, в началото е инсталацията "Кръстопът. Цената на избора", разположена непосредствено до главния вход на Вотивкирхе.

В първата част на изложбата Диан Костов ни изправя пред въпросите Къде отиваме? и Кои сме ние? Втората част на изложбата е разположена в централния кораб на църквата и е посветена на темата "Път". В тази част на изложбата са тематизирани десетте божи заповеди, вградени в изображение на небето, в което птиците сякаш летят из цялото помещение. Третата част на изложбата започва с трънен венец, под който има огледало. Зрителите застават "пред вътрешния олтар" и си задават лични въпроси.

Диан Костов е художник - иконописец, който не бяга от горещите теми на нашето време. 

Photo credit: Диан Костов

През 2019 г. инсталацията му "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция. По време на COVID пандемията той подари на лекарите в Пирогов иконата Света Богородица-Закрилница в знак на преклонение пред техния труд. Диан Костов инициира и създаде инсталацията “Животът е по-силен”, която събра снимки на деца, родени през трудните години на пандемията, за да покаже, че надеждата и вярата винаги показват верния път. 

Диан Костов е роден през 1971 г. в Стара Загора. Художник и иконописец. Една икона на Света Богородица в стаята на баба му, го очарова от ранна възраст. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 - 2017). Международно признат за своя мистичен експресионизъм, Константинов ще бъде негов учител по живопис от 1984 до 1992 г., който също така го учи на важността на вярата. До смъртта на Анастас Константинов двамата споделят съмишленици и близко приятелство. След като завършва гимназия през 1989 г., Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет в Търново. Първоначално иска да учи само една година и след това отново да кандидатства в Академията за изящни изкуства в София. Но само няколко месеца след началото на обучението си открива своето призвание и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската композиция. Творбите му се занимават с вечните въпроси. В иконописите и платната си Костов се впуска в търсене на образи, в които присъстват символите на нашето време, в което живеем. През 2019 г. инсталацията на Диан Костов "Кой си ти?" беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция. От 2021 г. инсталацията "Животът е по-силен" е на силоз на пътя между София и Видин. Инсталацията показва иконата на Божията майка Мария - Покровителка и снимки на деца, родени през пандемичната 2020/2021 г. Творбите на Диан Костов могат да бъдат видени по целия свят и се намират в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

Коментирай »
Още по темата
Първо българско участие на Дългата нощ на църквите във Виена Първо българско участие на Дългата нощ на църквите във Виена
Български художник трансформира втората по големина катедрала във Виена Български художник трансформира втората по големина катедрала във Виена
Препоръчваме още
Осем причини за изневярата на мъжа  Осем причини за изневярата на мъжа 
Какво се случи с „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ разбираме в „Анн от Авонлий” oт Луси Монтгомъри (предложение за четене) Какво се случи с „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ разбираме в „Анн от Авонлий” oт Луси Монтгомъри (предложение за четене)
Шест вкусотии, които да не пропускате в Лондон Шест вкусотии, които да не пропускате в Лондон
ТЕСТ: Лошо момиче ли си? ТЕСТ: Лошо момиче ли си?
Защо мъжете в униформи са толкова секси Защо мъжете в униформи са толкова секси
Най-могъщите жени в хороскопа (ВИДЕО) Най-могъщите жени в хороскопа (ВИДЕО)
Сексът – преди или след работа? Сексът – преди или след работа?
ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден? ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден?
Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже? Наистина ли се влюбваме в определен тип мъже?
Рицарите изчезнаха Рицарите изчезнаха
Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар Как правилно да извадим кърлеж и кога да потърсим лекар
„Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене) „Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби