Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене)

Книгата дава практически съвети за най-ефективните стратегии за преподаване

Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене)

Photo credit: Издателство "Ентусиаст"

Когнитивният психолог Даниъл Т. Уилингам представя най-новите научни изследвания и педагогически инструменти, свързани с принципи на преподаването. „Защо учениците не обичат училището?“, издавана от „Ентусиаст“, описва как работят умовете на учениците и как тази информация може да бъде полезна за тяхното образование. Авторът излага своите открития върху процеса на учене и формулира работещи техники за обучение. Той насочва вниманието върху значението на историята, емоцията, паметта, контекста и рутината за изграждането на трайни знания.

„Едва ли има друг автор, който да разбива с такава лекота клишетата за ученето, както го прави Даниъл Уилингам в „Защо учениците не обичат училището?“, споделя Валентина Стоева от фондация „Детски книги“. „Той успява да преобърне представите на учителите и родителите за трупането на знания, мисленето и паметта, като предлага решения, подплатени с научни доказателства и проверени многократно в практиката. Настолно четиво за всеки, който иска да подпомогне учениците да придобиват знания, съобразявайки се с начина, по който всъщност работи мозъкът.“

Според Уилингам учениците не обичат училище, защото техните учители не представят материала по най-добрия начин за тяхното съзнание. Ако преподавателите използват най-новата информация, която когнитивната наука може да предложи за това как работи умът, процесът на обучение ще бъде особено ефективен и приятен за учениците.

В тази книга учителите ще открият достъпно обяснени и аргументирани принципи на преподаването с ясни приложения в класната стая. Чрез знанието как функционира човешкият мозък могат да се усъвършенстват уменията на преподавателите на всички нива.

Как може да се предадат на учениците уменията, от които се нуждаят, когато съвременните стандартизирани тестове изискват само повтаряне на факти? Защо учениците помнят добре видяното по телевизията, но веднага забравят казаното по време на час? Как може да се адаптира работата на учителите към различни стилове на учене?

„Защо учениците не обичат училището?“ представлява ценен ресурс както за опитните, така и за начинаещите учители, за студентите по педагогика, за директорите и за всички онези, които искат да постигат повече в сферата на образованието.

„Съветите на Даниъл Уилингам са изключително приложими и извън класната стая“, коментират от Wall Street Journal. „Тези, които обучават своите служители, маркетолозите и рекламистите, родителите – всички, които се интересуват от процеса на учене, ще открият ценни съвети в тази книга.“

За автора

Даниъл Т. Уилингам се дипломира с бакалавърска степен по психология от Университета „Дюк“ през 1983 г. Защитава докторантура по когнитивна психология в Университета „Харвард“ през 1990 г. От 1992 г. досега преподава психология в щата Вирджиния. До 2000 г. изследванията му са посветени изцяло на ума и теорията на ученето и паметта. След това и до наши дни насочва вниманието си към прилагането на когнитивната психология в предучилищното и училищното обучение.

Даниъл Т. Уилингам/Photo credit: Издателство "Ентусиаст"

Коментирай »
Препоръчваме още
Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене) Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене)
Пълнолунието в Козирог ни променя: За какво е подходящ периодът Пълнолунието в Козирог ни променя: За какво е подходящ периодът
Типовете играчи сред мъжете Типовете играчи сред мъжете
Ревността като оръжие за самоунищожение Ревността като оръжие за самоунищожение
Седем начина да се справиш с несподелената любов Седем начина да се справиш с несподелената любов
Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи
ТЕСТ: Колко си добра в съблазняването? ТЕСТ: Колко си добра в съблазняването?
В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето
Предложение за четене: „Единайсетият час“ от краля на детективския роман Джеймс Патерсън Предложение за четене: „Единайсетият час“ от краля на детективския роман Джеймс Патерсън
По следите на изгубения или изгубилия се „мъж мечта“ По следите на изгубения или изгубилия се „мъж мечта“
Паста срещу нудълси: Да открием разликите Паста срещу нудълси: Да открием разликите
„Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене) „Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби