Експерти: Създаването на мишка от двама бащи е революционно постижение

Както и при хората, клетките на мъжките мишки имат двойки хромозоми XY, а тези на женските - двойки XX

16 март 2023

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Учени създадоха яйцеклетки от клетки, взети от мъжки мишки, и от тях се родиха седем мишлета, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Двойки мъже да могат имат свои собствени деца? Учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки

Според специалисти постижението е "революционно". 

Използването на експерименталния метод при хора все още е далече заради ниския процент на успеваемост и на многобройните етични проблеми. Но това е пробив в областта на репродуктивната медицина, като дава възможност на мъжки двойки, или дори на самотен мъж да има биологично дете, без да се прибягва до женска яйцеклетка.

Резултатите от изследванията на японски учени, ръководени от биолога Кацухико Хаяши от университета Кюшу, са публикувани и рецензирани в сп. "Нейчър".

Екипът вече преди това е открил начин да превърне кожни клетки от женска мишка в яйцеклетка, която да се използва за раждане на здрави мишлета Този път учените провеждат същия експеримент с мъжка мишка, като вземат кожни клетки от опашката й и ги превръщат в така наречените плурипотентни стволови клетки, които  са в състояние да се развият във всякакъв вид клетки.

Както и при хората, клетките на мъжките мишки имат двойки хромозоми XY, а тези на женските - двойки XX.

Изследователите са получили около 6% клетки без Y хромозомата, която им дава мъжкия признак, и след това са дублирали останалата Х хромозома, за да получат ХХ двойката, която е специфична за женската клетка. Трансформираните клетки са използвани за създаване на яйцеклетки, оплодени със сперматозоиди на мъжки мишки и след това имплантирани в матката на женски мишки.  От 630 опита са се родили седем мишлета, т.е. успехът е под 1%. Мишките са здрави и плодовити. 

Хаяши, който представи труда си миналата седмица на третата международна среща за редактиране на човешкия геном в Лондон, предупреди, че остават много пречки преди опитите с хора.

Ницан Гонен, директор на Лабораторията за определяне на пола в израелския университет "Бар-Илан", каза пред АФП, че това е "революционно изследване".

Теоретично техниката би позволила на двама мъже да имат дете, като единият предоставя сперматозоидите, а другият - яйцеклетката. Възможно е също един мъж да осигури и сперматозоида, и яйцеклетката, което според него би било "малко като клонирането на овцата Доли" - първия бозайник, клониран от възрастна клетка през 1996 г.

Джонатан Байерл и Даяна Лърд, експерти по репродукция и стволови клетки от Калифорнийския университет в Сан Франциско, обясняват в сп. "Нейчър", че няма гаранция подобен експериментът с човешки стволови клетки да успее. Но те наричат изследването "забележителна стъпка в репродуктивната биология", с потенциално приложение за спасяване на застрашен вид, от който е останал само един репродуктивен мъжки.

От своя страна Ницан Гонен смята, че процедурата е "не много ефективна", като 99% от ембрионите не оцеляват.

Тя би била още по-проблематична при хората, където периодът на бременност е девет месеца, в сравнение със само три седмици при мишките. Това би увеличило многократно риска от неуспех. Освен техническите проблеми съществуват и етични въпроси.

"Фактът, че можем да направим нещо, не означава непременно, че трябва да го направим (...), особено когато става дума за човешки вид", коментира израелският изследовател. 

Източник: Христина Терзиева/БТА

Коментирай »
Още по темата
Разкриха тайната на яйцеклетката
Препоръчваме още
Седмица на любовните песни: When A Man Loves A Woman - Michael Bolton
Шест неочаквани неща, които са по-важни за него от красотата
Когато Купидон излезе от контрол
Най-добре се остарява в Швеция
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
ТЕСТ: Силна жена ли си?
Вече има лифтинг и за колене
„Картина в пясъка“ – епична житейска сага за вярата, надеждата, терора и киното (предложение за четене)
Кога е време да заживеете заедно
Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб
Защо минаването през врата ни кара да забравяме?
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби