Двойки мъже да могат имат свои собствени деца? Учени създадоха яйцеклетки от клетки на мъжки мишки

"От техническа гледна точка това е възможно. Не съм толкова сигурен дали на този етап е безопасно или приемливо за обществото", отбелязва професор Хаяши

13 март 2023

Изследовател от Япония оповести на голяма конференция по генетика, че е създал яйцеклетки от клетки на мъжки мишки, съобщи Би Би Си.

Изследването, което все още е на много ранен етап, включва превръщането на мъжки полови XY хромозоми в женски XX.

Професор Кацухико Хаяши от университета на Осака работи върху разработването на методи за лечение на безплодие.

Разработката, която японският изследовател е представил за публикуване в научното списание "Нейчър", повишава перспективата двойки мъже да имат свои собствени деца.

Професор Джордж Дейли от Колежа по медицина към Харвардския университет, който не участва в изследването, отбеляза, че все още предстои да бъде изминат дълъг път, преди обществото да бъде изправено пред подобно решение.

"Работата на Хаяши е непубликувана, но пленителна. Да се направи подобно нещо върху хора е по-трудно, отколкото върху мишка", каза той. "Все още не разбираме достатъчно уникалната биология на човешката гаметогенеза (формирането на репродуктивни клетки), за да възпроизведем предизвикателната работа на Хаяши при мишки".

Подробностите са представени на конференция в института "Крик" в Лондон, посветена на редактирането на човешки гени.

Професор Хаяши, световно признат експерт в тази област, обясни, че работата му е на много ранен етап. По думите му яйцеклетките са с ниско качество и засега технологията не може да бъде използвана безопасно върху хора.  

Той обаче каза пред Би Би Си, че вижда настоящите проблеми преодолени след десет години и би искал да види разработката си достъпна като средство за лечение на безплодието както при мъже, така и при жени и еднополови двойки, ако се докаже, че е безопасна за използване.

"Ако хората го искат и ако обществото приеме такава технология, тогава да, аз съм за това".

Технологията включва първо вземане на кожна клетка от мъжка мишка и след това превръщането ѝ в стволова - клетка, която може да се диференцира в други клетъчни видове.

Клетките са мъжки и следователно имат XY хромозоми. Екипът на Хаяши след това изтрива Y хромозомата, дублира X хромозомата и след това слепва двете X хромозоми. Тази корекция позволява стволовата клетка да бъде програмирана да се превърне в яйцеклетка.

Технологията може да се използва за подпомагане на страдащи от безплодие двойки, при които жените не са в състояние да произвеждат собствени яйцеклетки. Въпреки това ученият посочва, че технологията е далече от това да бъде използвана за лечение на безплодие.

"Дори при мишките има много проблеми с качеството на яйцеклетката. Така че, преди да можем да мислим за това като за лечение на безплодието, трябва да преодолеем тези проблеми, което може да отнеме много време", каза той.

Професор Хаяши отбеляза също, че не би подкрепил използването на технологията от мъж, за да създаде бебе, използвайки собствената си семенна течност и изкуствено създадени яйцеклетки.

"От техническа гледна точка това е възможно. Не съм толкова сигурен дали на този етап е безопасно или приемливо за обществото".

Някои учени смятат, че ЛГБТК+ общността би трябвало да има думата при използването на технологията за репродукция, предвид специфичните й нужди, когато става въпрос за създаване на семейство. 

Източник: Елена Христова/БТА

1 коментар »
В безплодието няма дискриминация: Всеки шести човек е засегнат
Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв: Фактори и рискове
Кога се изчерпва яйчниковият резерв
Разкриха тайната на яйцеклетката
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Последният ангажимент на принц Хари и Меган в британското кралско семейство (ВИДЕО)
ТЕСТ: Защо все още си необвързана?
Кой е перфектният мъж?
Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса
5 доказателства, че си работохолик
Вечната любов съществува
ТЕСТ: Колко лесно ти завъртат главата?
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Джесика Алба и Хали Бери
5 неща, които задължително трябва да имате в чантата си през лятото
10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО)
Романеско – извънземният зеленчук
Като принцеси: Анджелина Джоли и Ел Фанинг на премиерата на „Господарка на злото“ в Лондон (СНИМКИ)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби