Кръстовден идва с поверия и забрани. Ето кой празнува имен ден…

Днес се спазва строг пост

14 септември 2023

Photo credit: Venera.bg

На 14 септември Църквата почита Въздвижение на светия Кръст Господен. Празникът е познат като Кръстовден. На този ден се спазва строг пост. 

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст, разказва Pravoslavieto.com.  

Обичаи и поверия за Кръстовден

Традицията повелява на Кръстовден да се спазва строг пост, а най-възрастната жена в дома трябва да омеси обреден хляб с голям кръст върху него.

В България празнуваме два пъти Кръстовден – Летен Кръстовден (14 септември) и Зимен Кръстовден (5 януари). В православния църковен календар Летният Кръстовден се отбелязва като Въздвижение на Светия животворящ кръст Господен.  В българския традиционен календар Летният Кръстовден се свързва с края на летния и началото на зимния селскостопански сезон - слънцето тръгва „назад“ към зимата, а денят се „кръстосва“ с нощта, т.е. изравняват се.

На този ден (някъде на предишния) се „говее за кръст“, т.е. спазва се строг пост, за да не страдат хората от болки в кръста. Това се казва в статията "Кръстовден" на Виолета Периклиева, публикувана в сайта balgarskaetnografia.com.  

На Кръстовден или на Симеоновден (1 септември) се „осветява“ семето за посев и започва сеитбата на зимните житни култури. В някои райони на България празникът се нарича и гроздоберник, тъй като започва гроздоберът.

Първото откъснато грозде се носи в църквата и се освещава, а след това се раздава за здраве и плодородие.

С Кръстовден започват есенните седенки и активният предбрачен сезон. На места в Източна Тракия на тези седенките момците устройват обичая Джàмала.

На Кръстовден се организират общоселски събори, семейни и лични служби, на които се правят курбани за здраве.

Имен ден

На Летния Кръстовден имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян и Ставри.

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова
Класиката в секса: Четири причини мисионерската поза да не излиза от мода
Японска пенсионерка подари жирафи на местен зоопарк
Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин
Внимавайте със съветите за слушане на музика с цел оздравяване! Може да са опасни
Предложение за четене: Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде
ТЕСТ: Готова ли си за сериозна връзка?
Предложение за четене: „Заличено момче“ от Гарард Конли
Магически реализъм в сърцето на едно българско село: „Зазидани“ от Петър Маринков (предложение за четене)
Предложение за четене: „Розата на Балканите” от Иван Илчев
„Слънчеви лъчи в мрака“: Малка, но много силна и смела книга от влогърката и авторка на бестселъри Изабел (предложение за четене)
Пет начина да се влюбиш...в себе си
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби