Почитаме добър и мъдър светец, обичан и уважаван от християните

Днес празнуват всички, които носят името му

21 февруари 2024

Photo via Canva.com/AI Generated Image 

На 21 февруари Църквата почита преподобни Тимотей и свети Евстатий, архиепископ Антиохийски.

Преп. Тимотей

Преподобни Тимотей от малък постъпил в манастира "Символи" на планината Олимп в Мала Азия. Чрез голямо въздържание и постоянна молитва той унищожил всяко страстно движение в себе си и станал жилище на Светия Дух, оставайки девствен по душа и тяло през целия си живот. А на чистите и целомъдрените Бог дава власт над духовете на злобата, разказва Българската патриаршия. Такъв дар и такава власт получил и преподобни Тимотей, който с молитвените си сълзи очиствал душата си. Той починал в дълбока старост в 795 година.

Св. Евстатий, еп. Антиохийски

Св. Евстатий бил изповедник, тоест страдалец за Христовата вяра, през време на десетото гонение против християнската вяра. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия, разказва Pravoslavieto.com. В този сан Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 г. той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След кончината на император Константин Велики през 337 г., неговият син Констанций управлява източната част на Римската империя и подкрепя арианството. Арианите оказват силно влияние върху него, довеждайки до преследване и угнетяване на привържениците на ортодоксалното християнство.

Арианите, пътувайки до Йерусалим за освещаването на храма "Свето Възкресение", опитали да свалят Евстатий от Антиохия. Измислили клевета против благочестивия епископ, като го обвинили в безнравствен живот и ерес, съобщили решението си на императора, възбудили в Антиохия народно вълнение и след това свалили св. Евстатий и го пратили на заточение в Тракия заедно с някои презвитери и дякони, които не искали да се разделят с него.

Свети Евстатий, почитан за своите трудове, умира във Филипи през 360 година, въпреки че някои източници посочват 345 година като година на смъртта му.

Имен ден

На 21 февруари имен ден празнуват всички с името Евстатий, Евстати, Евстатия и техните производни.

Коментирай »
Препоръчваме още
9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца
Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
„Горчива земя“ – роман за болката на кипърската жена (предложение за четене)
Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Почивка без стрес
Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID
Градинарството бори депресията
Какво привлича комарите и има ли как да се предпазим
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Храните, които водят до пристрастяване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби