Поредицата "Опера в киното" идва в България

Ще гледаме спектакли от най-големите световни фестивали

26 март 2024

Photo credit: 8pm

На 6 април в България започва излъчването на първия сезон от световната поредица “Aria Опера в киното”, която среща любителите на високото оперно изкуство със спектакли от най-престижните оперни фестивали.

Първят сезон ще предложи четири заглавия – "Мадам Бътерфлай“ (с участието на Барно Исматулаеа), „Травиата“ (с участието на Соня Йончева), „Турандот“ (с участието на Анна Нетребко) и „Кармен“ (с участието на Елина Гаранча)

Всички прожекции ще бъдат с български субтитри и ще се излъчват в кината на Cinema City в цялата страна.

Сезонът ще стартира на 6 април с „Мадам Бътерфлай”. Представлението е от фестивала в Брегенц – “Опера на езерото”, и ще поднесе вълнуващата опера на Пучини в зрелищна постановка на вода.

На 20 април зрителите ще могат да гледат „Травиата” с участието на невероятната Соня Йончева, която влиза в ролята на обречената куртизанка Виолета Валери. Постановката е считана за “върха на италианската опера” и е от сцената на фестивала “Арена ди Верона”.

На 18 май ще можем да видим и чуем Анна Нетребко в „Турандот”. Това е последната опера на Пучини, която е и най-голямата и впечатляваща от творбите му - китайската ледена принцеса Турандот се впуска в отмъщение срещу мъжкия пол.

Сезонът ще приключи на 8 юни с „Кармен”, може би най-обичаната и най-изпълнявана хитова опера на всички времена. Прочутият режисьор Франко Дзефирели създава грандиозна постановка за фестивала „Арена ди Верона”, която включва стотици участници: солисти, хористи, детски хор, танцьори и статисти.

За Aria:

Aria е проект за световно разпространение на опери в кината, създаден през 2017 г., който предлага най-добрите опери от най-големите фестивали на първия ред. Най-големите представления от Брегенц, Арена ди Верона, Залцбург и много други. Всяка година Aria създава луксозен сезон с най-добрите спектакли на годината.

Коментирай »
Препоръчваме още
Възможно ли е да се влюбиш... на сляпо? Отговорът в „Любов на сляпо“ от Лорън Лейн (предложение за четене)
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът и треньор на Хайди Клум, Ан Хатауей и Лив Тайлър
Пет неща, с които тичането е песен (почти)
Как да станеш перфектната жена
Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни
Мъже признават кои са най-отблъскващите неща у жените през лятото
Похъркващ сънливец
Пет трика за успешна офис свалка
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния
13 от най-незабравимите сентенции за децата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби