Дженифър Лорънс  и Брадли Купър ще се борят за Оскар съответно за Най-добра женска и Най-добра мъжка роля, снимка: Форум Филм България

Тази нощ предстои церемонията по раздаване на най-престижните награди в света на киното - Оскар. Звездното събитие ще се проведе в Долби Тиътър в Лос Анджелис, а домакин ще е създателят на Family Guy и Приятелю, Тед/ Ted Сет Макфарлън.

Най-много номинации има лентата на Стивън Спилбърг Линкълн/Lincoln - 12. Арго/Argo на Бен Афлек пък ще се бори за Оскар в 7 категории.

В категорията Най-добър филм ще се конкурират Линкълн/Lincoln, Клетниците/ Les Misérables, Джанго без окови/Django Unchained, Животът на Пи/ Life of Pi, Арго/Argo, Наръчник на оптимиста/Silver Linings Playbook.

За Оскар за Най-добра женска роля в битка влизат Дженифър Лорънс, Наоми Уотс, Джесика Частейн, Еманюел Рива и деветгодишната Куавеенжане Уолис.

За Оскар за Най-добра мъжка роля ще се борят Дензъл Уошингтън, Хю Джакман, Даниел Дей-Луис, Брадли Купър и Хоакин Финикс.

Част от церемонията по раздаване на  наградите Оскар ще бъде посветена на 50-годишнината от създаването на първия филм за агент 007, която лентата отбеляза на 5 октомври миналата година. Именно на 5 октомври 1962 година е заснет първият филм за Джеймс Бонд „Доктор НО”. Той бележи началото на най-продължителната поредица в историята на киното. Традицията продължи и миналата година, когато излезе 23-тия филм за британския агент - 007 Координати: Скайфол с Даниел Крейг в главната роля.

В петък сайтът за кино MovieMistakes.com публикува списък с претендентите за Оскар с най-много грешки, в който фаворити се оказаха Джанго без окови/ Django Unchained с 26 грешки, Арго/Argo с 22, Клетниците/ Les Misérables с 15, Враг номер 1/Zero Dark Thirty с 12, Наръчник на оптимиста/ Silver Linings Playbook с 9 и Линкълн/Lincoln с 8.

Коментирай >