Рибите усещат страха на другите

Учените обикновено се въздържат да приписват човешки чувства на животни

Рибите усещат страха на другите

Photo by FOX/pexels.com

Способността ни да изпитваме грижа към другия може да има много древни корени според резултати от изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

Тя вероятно е била дълбоко вкоренена в праисторически животни, живели преди милиони години, преди рибите и бозайниците да се появят, смятат изследователи, публикували резултатите от проучването си в сп. "Сайънс".

"Някои от механизмите, които лежат в основата на способността ни да изпитваме страх, да се влюбваме и разлюбваме, очевидно са много древни", каза Ханс Хофман, еволюционен невролог в университета на Тексас в Остин, който не участва в изследването.

Учените обикновено се въздържат да приписват човешки чувства на животни. Но като цяло се смята, че много животни, сред които и рибите, имат настроения.

Новото изследване показва, че рибите могат да улавят страха у други риби и също да се плашат, както и че това чувство се регулира от хормона окситоцин, на който се дължи способността от съчувствие и привързаност при хората.

Учените доказват това чрез заличаване на гени, свързани с производството и абсорбирането на окситоцин в мозъка на риба зебра. След процедурата тези риби стават асоциални, не променят поведението си, когато другите риби изпитват тревожност. Когато част от екземплярите с променени гени бъдат инжектирани с окситоцин, способността им да усещат и да реагират на чувствата на другите риби се възстановява.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Без люспи, с челюсти и огромни очи: Странни риби изплуваха на плажовете в Орегон Без люспи, с челюсти и огромни очи: Странни риби изплуваха на плажовете в Орегон
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Препоръчваме още
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Четири причини, заради които правим по-малко секс Четири причини, заради които правим по-малко секс
10 съвета за по-добър метаболизъм 10 съвета за по-добър метаболизъм
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо? Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
Седем знака, че излизаш с добро момче Седем знака, че излизаш с добро момче
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Селфито не винаги е проява на нарцисизъм Селфито не винаги е проява на нарцисизъм
„Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене) „Като тиха въздишка“ - поезия от Нели Горанова (предложение за четене)
Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби