„Сайт на годината“ за шести път: Участниците ще се съревновават в 14 категории

Организаторите отправят предизвикателство за най-добрите сайтове и поставят българската кирилица като приоритет за дигитално и национално присъствие

24 май 2023

Photo credit: „Сайт на годината“

Уеб конкурсът „Сайт на годината“ стартира за шеста поредна година.

Надпреварата хвърля ръкавица на създатели на сайтове и приложения, собственици и професионалисти, които работят усърдно в изграждане, оформление и популяризиране на дигиталното лице на своя бизнес – уебсайт или личен блог, уточняват организаторите. Тази година участниците ще бъдат оценявани от 40-членно жури от доказани специалисти в дигиталната сфера и също така от младежко жури.

Организатор на традиционния конкурс е Фондация за активно развитие на уеб в България. Той определи 14 категории, в които да предизвиква съревноваващите се. Всеки проект се оценява от специалисти (от 7 до 15). Наред с професионалното жури победители се излъчват и от публиката, която всяка година е над 8500 човека. Конкурсът се провежда в рамките на 5 месеца и битката се води сред 150 -160 участници. Победители получават статуетка и грамота по време на официална церемония през месец ноември и така надграждат своята уеб репутация.

Photo credit: „Сайт на годината“

В конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България. Надпреварата предизвиква участниците към използване на българската кирилица. Журито добавя бонус точки по този критерий.

„Българската кирилица е гордост, призвание и отговорност, която може да бъде съхранявана посредством използването ѝ в уебсайтовете. Така можем да ги изграждаме с мисъл за националните ни ценности. За създателите на уеб, българска кирилица е начин да бъдат разбирани по-добре, докато градят ценности както в бизнес, така и на национално ниво“, споделя Жюстин Томс, която е сред основателите на конкурса.

Организаторите напомнят, че графичното изписване на кирилицата дава много предимства – по-естествена естетика, формите на малките букви са по-обли, по-уникални и лесно разпознаваеми от тези на главните букви. Много от тях имат горни и долни дължини, което повишава тяхната разпознаваемост и помага за по-бързо четене. Българската кирилица е създадена в края на IX век в Преславската школа и днес се използва от редица славянски народи и някои неславянски.

Photo credit: „Сайт на годината“

Повече за категориите, етапите, журито и ползите от конкурса за всеки участник, можете намерите ТУК

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Най-стиснатите зодии: Тези три знака са най-големите скъперници в зодиака
ТЕСТ: Кой е най-подходящият мъж за теб?
Невероятно! Едноклетъчно водорасло съдържа 7 генома в единствената си клетка
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета
Съветите на Изи: Запознайте се с Гизела Тодоринова  
Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи
Как да спреш да бъдеш „грозната приятелка“
Пет причини да хапваме авокадо
Никога не прави това след секс
Предложение за четене: „Изнасилени от чудеса“
Хранете се пет пъти на ден срещу затлъстяване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби