„Сайт на годината“ за шести път: Участниците ще се съревновават в 14 категории

Организаторите отправят предизвикателство за най-добрите сайтове и поставят българската кирилица като приоритет за дигитално и национално присъствие

24 май 2023
„Сайт на годината“ за шести път: Участниците ще се съревновават в 14 категории

Photo credit: „Сайт на годината“

Уеб конкурсът „Сайт на годината“ стартира за шеста поредна година.

Надпреварата хвърля ръкавица на създатели на сайтове и приложения, собственици и професионалисти, които работят усърдно в изграждане, оформление и популяризиране на дигиталното лице на своя бизнес – уебсайт или личен блог, уточняват организаторите. Тази година участниците ще бъдат оценявани от 40-членно жури от доказани специалисти в дигиталната сфера и също така от младежко жури.

Организатор на традиционния конкурс е Фондация за активно развитие на уеб в България. Той определи 14 категории, в които да предизвиква съревноваващите се. Всеки проект се оценява от специалисти (от 7 до 15). Наред с професионалното жури победители се излъчват и от публиката, която всяка година е над 8500 човека. Конкурсът се провежда в рамките на 5 месеца и битката се води сред 150 -160 участници. Победители получават статуетка и грамота по време на официална церемония през месец ноември и така надграждат своята уеб репутация.

Photo credit: „Сайт на годината“

В конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България. Надпреварата предизвиква участниците към използване на българската кирилица. Журито добавя бонус точки по този критерий.

„Българската кирилица е гордост, призвание и отговорност, която може да бъде съхранявана посредством използването ѝ в уебсайтовете. Така можем да ги изграждаме с мисъл за националните ни ценности. За създателите на уеб, българска кирилица е начин да бъдат разбирани по-добре, докато градят ценности както в бизнес, така и на национално ниво“, споделя Жюстин Томс, която е сред основателите на конкурса.

Организаторите напомнят, че графичното изписване на кирилицата дава много предимства – по-естествена естетика, формите на малките букви са по-обли, по-уникални и лесно разпознаваеми от тези на главните букви. Много от тях имат горни и долни дължини, което повишава тяхната разпознаваемост и помага за по-бързо четене. Българската кирилица е създадена в края на IX век в Преславската школа и днес се използва от редица славянски народи и някои неславянски.

Photo credit: „Сайт на годината“

Повече за категориите, етапите, журито и ползите от конкурса за всеки участник, можете намерите ТУК

Коментирай »
Още по темата
„Обидата не е аргумент“ и „Ти си това, което публикуваш“: Да спрем речта на омразата в интернет „Обидата не е аргумент“ и „Ти си това, което публикуваш“: Да спрем речта на омразата в интернет
Препоръчваме още
ТЕСТ: Родени ли сте един за друг? ТЕСТ: Родени ли сте един за друг?
Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес
Защо мъжете харесват лошите момичета Защо мъжете харесват лошите момичета
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
ТЕСТ: Лошо момиче ли си? ТЕСТ: Лошо момиче ли си?
От кръшкачи до верни партньори: Зодиите и тяхната склонност към изневяра От кръшкачи до верни партньори: Зодиите и тяхната склонност към изневяра
Какви тайни крие неразказаната „История на СС“ (предложение за четене) Какви тайни крие неразказаната „История на СС“ (предложение за четене)
Кюфтетата по света: 8 вида, които най-вероятно не сте опитвали Кюфтетата по света: 8 вида, които най-вероятно не сте опитвали
Питие преди лягане? Помислете пак! Питие преди лягане? Помислете пак!
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо) Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо)
ТЕСТ: Звезда ли си? ТЕСТ: Звезда ли си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби