снимки: Joker Warner Bros. Entertainment/Alexandra Films

Дългоочакваният „Жокера“ (Joker) с Хоакин Финикс в главната роля плени както критиците, така и широката публика.

Лентата на режисьора Тод Филипс реализира 93,5 милиона долара само през премиерния си уикенд в САЩ и Канада, поставяйки рекорд по приходи през октомври в бокс-офис класацията на Северна Америка. Досега рекордът принадлежеше на "Венъм" от 2018 година - 80 милиона долара.

В световен мащаб филмът спечели 234 милиона долара с излизането си на голям екран.

Освен сърцата на феновете „Жокера“ грабна и голямата награда на кинофестивала във Венеция.

Жокера“ разказва историята на самотния Артър Флек, който винаги е искал едно-единствено нещо - човешки допир и емоционална връзка.

Бродейки из мрачните и враждебни улици на Готъм, Артър носи две маски. Едната той сам е гримирал на лицето си. Другата не може да се измие и е неговия отчаян опит да се почувства като част от света, който го заобикаля, а не като човекът, който е постоянно отхвърлян от него.

Артър сам се грижи за болната си майка, която е най-добрият му приятел. Тя с ирония го нарича „Весел“, защото усмивката е винаги на лицето му, но тази гримаса прикрива дълбоката му тъга.

Когато животът се превръща в постоянен тормоз в работата, на улицата и у дома, от близки, колеги и напълно непознати, Артър се отчуждава още повече от обществото и драстично решава с коя от двете маски иска да живее.

Жокера“ е адаптация по комиксите на DC. Режисьор на лентата е Тод Филипс, сценарият е на Тод Филипс и Скот Силвър.

Главните роли са поверени на Хоакин Финикс, Робърт Де Ниро, Зази Бийтц, Франсис Конрой.

Музиката към филма е дело на Хилдур Гуднадотир, която спечели Еми за изключителна музикална композиция към сериал или филм за работата си по хитовия сериал „Чернобил".

Коментирай >