"Забравих какво е тишина": Силната музика уврежда слуха на музикантите

Около една четвърт от населението на света ще страда от проблеми със слуха през 2050 година

31 март 2023
"Забравих какво е тишина": Силната музика уврежда слуха на музикантите

Photo credit: Wendy Wei/pexels.com

Певицата Пинк Пантърес, която беше избрана за Звука на 2022 г. във Великобритания, сподели, че силната музика е увредила слуха ѝ. Още през юни миналата година тя отмени концерта си на испанския фестивал Примавера заради тинит. Тогава тя се е надявала, че това ще е временно, но през есента вече са ѝ казали, че годините слушане на силна музика са причинили 81 процента глухота в дясното ухо.

Влошаването е било постепенно, обясни 21-годишната певица пред Би Би Си. Засега другото ѝ ухо е здраво и тя се старае да го предпазва.

Много други музиканти - Фил Колинс, Ларс Улрих, Ерик Клептън, Уил.ай.ем, Крис Мартин, Ноел и Лиъм Галахър, Луи Томлинсън, имат проблеми със слуха заради силната музика.

Уил.ай.ем разкри пред в. "Сън" през 2020 г., че страда от хроничен тинит и значителна загуба на слуха и е забравил "какво е тишина". Той сподели, че само слушането на музика намалява страданието му. 

Страдащите от тинит чуват шум в ушите - звън, бръмчене, които не са от външен източник, и не могат да го прекратят. Той може да е постоянен или да прекъсва. По-чест е сред хората с увреден слух. И един от рисковите фактори за появата му е силен шум - силна музика. Всеки слух над 85 децибела може да увреди слуха, а музиката на концерти, дори в клубове, често надхвърля 100 децибела, и то за хората в публиката. Музикантите са много по-близо до инструментите.

Крис Мартин от група "Колдплей" има увреждане на слуха от 25-годишен и мисли, че то се дължи до голяма степен на силната музика, която е слушал като тийнейджър. След като лекарите са го предупредили, че това може да сложи край на кариерата му, и той, и останалите от групата носят предпазни тапи за уши на концертите. Това не подобрява състоянието му, но оттогава не се е влошил.

Ларс Улрих от "Металика" си спомня за определен концерт през 1988 г., когато е започнал да чува звън в ушите. Състоянието му продължило да се влошава и той е разказвал как се буди през нощта, за да загаси телевизора само за да осъзнае, че той не е включен. Улрих често говори за тинита и предупреждава младите за ефекта от силната музика, като приканва колегите си да взимат предпазни мерки.

Фил Колинс има над 200 милиона продадени албума с група "Дженезис" и самостоятелно, но прекрати успешната си кариера през 2011 г. заради проблеми със слуха. Според сп. "Ролинг стоун" те започват още през 2000 г. заради вирусна инфекция. Той разказва, че си спомня деня, когато е започнал да чува съскане и лявото му ухо просто изключва, все едно е пълно с вода. Сега използва слухов апарат и има подобрение след диагноза, че намалелият му слух се дължи частично на стрес. Освен това свиренето на барабани измества прешлени във врата му, което уврежда нерви към ръцете и той вече не може да свири след турнето с "Дженезис" през 2007 г.

Луи Томлинсън, който стана известен с "Уан дайрекшън", признава, че има частична глухота на дясното ухо от 20-годишен, след световното турне на групата през 2012 г. Според специалисти тинитът при него не се дължи толкова на силната музика на концертите, колкото на пищенето на фенките, които непрекъснато са ги следвали.

Брайън Джонсън от Ей Си/Си Си също страда от тинит. Той казва в предаването на Хауърд Стърн, че въобще не може да чуе китарите и работи по памет, като се ориентира и по устните на колегите си. Според него за глухотата му е виновна не силната музика, а любовта му към състезателните автомобили. Той е споделял, че проблемът е започнал в деня, когато забравил да си сложи тапи на ушите под каската на състезание и лявото му тъпанче се спукало, потекла кръв, пише сайтът "Ултимът класик рок".

Според доклад на Световната здравна организация около 2,5 милиарда души по света, или една четвърт от населението, ще страдат от проблеми със слуха през 2050 година. Организацията изтъква необходимостта от бързо разширяване на превенцията и лечението на увреждането на слуха.

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Внимавайте със съветите за слушане на музика с цел оздравяване! Може да са опасни Внимавайте със съветите за слушане на музика с цел оздравяване! Може да са опасни
Певците са ставали все по-тихи през последните 75 години Певците са ставали все по-тихи през последните 75 години
Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО) Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО)
Най-хубавите песни на всички времена (ВИДЕО) Най-хубавите песни на всички времена (ВИДЕО)
Топ 5 на любимите български песни за пътуване Топ 5 на любимите български песни за пътуване
Препоръчваме още
„Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека „Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека
Колко романтика има в буквите? Колко романтика има в буквите?
Един-единствен ден от живота на 35-годишен адвокат: „В дните живеем“ от Хрѝстос Китреотис (предложение за четене) Един-единствен ден от живота на 35-годишен адвокат: „В дните живеем“ от Хрѝстос Китреотис (предложение за четене)
Почитаме трима светци мъченици Почитаме трима светци мъченици
Най-вълнуващите секс рекорди в историята Най-вълнуващите секс рекорди в историята
„Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“ „Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“
Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО) Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО)
Секс роли за разнообразяване на любовния живот Секс роли за разнообразяване на любовния живот
Живот за другите: За тихата борба с чуждите очаквания   Живот за другите: За тихата борба с чуждите очаквания  
Не прави това на празен стомах Не прави това на празен стомах
„Глава 12“ – нов умопомрачителен трилър от Жером Лубри (предложение за четене) „Глава 12“ – нов умопомрачителен трилър от Жером Лубри (предложение за четене)
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност 12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби