Астероид, който може да помете цял град, ще премине безопасно между Земята

Подобно приближаване на подобни небесни тела не е необичайно, но от НАСА отбелязаха, че рядко се случва преминаване близо до планетата ни на толкова голяма космическа скала

24 март 2023
Астероид, който може да помете цял град, ще премине безопасно между Земята

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Голям астероид, който може да помете цял град, ще премине безопасно между Земята и лунната орбита в края на тази седмица, без да засегне нито планетата ни, нито Луната, съобщи Асошиейтед прес.

Преминаването му на малко над 168 000 километра от Земята в събота ще даде възможност на астрономите да го изследват. Това е наполовина на разстоянието от Земята до Луната и астероидът ще може да се наблюдава с бинокли и малки телескопи.

Подобно приближаване на подобни небесни тела не е необичайно, но от НАСА отбелязаха, че рядко се случва преминаване близо до планетата ни на толкова голяма космическа скала - не повече от веднъж на десетилетие. Според учените размерът на астероида, който се очаква да прелети край Земята, е около 40 метра на 90 метра.

Открит преди месец, астероидът 2023 DZ2 ще прелети на 515 000 километра от Луната в събота и няколко часа по-късно ще премине край Земята, над Индийския океан, със скорост от около 28 000 км/ч.

"Няма вероятност този "убиец на градове" да удари Земята, но приближаването му създава отлична възможност за наблюдения", каза в изявление Рихард Мойсъл, ръководител по планетарна защита в Европейската космическа агенция.

От НАСА съобщиха, че за астрономите от Международната мрежа за предупреждение за астероиди близкото преминаване на небесни тела е добра възможност за подготовка за планетарна защита.

Проектът Виртуален телескоп ще излъчва на живо приближаването на небесното тяло. Не се очаква той да прелети отново край Земята преди 2026 г.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Има милиони в Слънчевата система: Какво трябва да знаем за астероидите Има милиони в Слънчевата система: Какво трябва да знаем за астероидите
Препоръчваме още
Как да се предпазим от енергийните вампири Как да се предпазим от енергийните вампири
Нещата, за които той никога няма да те разбере Нещата, за които той никога няма да те разбере
Почитаме български светец – покаял се грешник  Почитаме български светец – покаял се грешник 
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот? ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот?
Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън
Франк Талис ни помага да открием смисъла в „Как да живеем в ерата на тревожността“ (предложение за четене) Франк Талис ни помага да открием смисъла в „Как да живеем в ерата на тревожността“ (предложение за четене)
Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее 6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби