България празнува своята независимост. Църквата почита няколко светци, а имен ден празнуват…

22 септември е наситен с поводи за празник

22 септември 2023

Photo credit: Edu González/Unsplash

На 22 септември България празнува своята независимост. На тази дата през 1908 г. във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.  

Освен национален празник, на 22 септември честваме и няколко светци. На този ден Църквата почита преподобни Козма Зографски, св. свещеномъченик Фока, епископ Синопийски, св. пророк Йона и преподобни Йона.  

Св. преподобни Йона презвитер

Преподобният Йона презвитер живял в Палестина и бил баща на преподобните Теодор и Теофан "Начертани", които пострадали много заради почитането на светите икони при императорите иконоборци. Йона се отличавал с богобоязливост и добродетелен живот и показвал особено усърдие в страннолюбието и други подвизи на християнското милосърдие. В зряла възраст, като се приближавал към старостта, по Божие изволение свети Йона се лишил от съпругата си и решил да посвети остатъка на дните си на всецяло и съвършено служение на Бога. Той приел монашество в лаврата св. Сава Освещени. Преподобният непрекъснато пребъдвал в строг пост и усърдни богомислени молитви. Като достигнал мирно края на дните си, той с радост предал светата си блажена душа на Господа, към Когото винаги пламтял с чиста и гореща любов, разказва Българската патриаршия.   

Св. пророк Йона

Пророк Йона живял през осми век преди Христа. В библейската книга с неговото име се разказва за живота му. Бог му заповядал да отиде в град Ниневия и да убеди жителите да се покаят. Но Йона не се подчинил и се качил на кораб да избяга. Тогава се разразила силна буря и имало опасност корабът да потъне. Отчаяните моряци и пътници се питали заради кого ги е сполетяло това зло. Йона си признал вината пред Бога и предложил да го хвърлят в морето, за да се спасят останалите хора. Морето се успокоило, а Йона бил глътнат от кит, в чийто корем той прекарал три дни, а после китът го избълвал на брега. Йона отишъл в Ниневия и пророкувал това, което Бог му казал. Ниневийците се покаяли и градът им бил спасен от унищожение. Случката с кита се приема като предобраз на Христовото тридневно пребиваване в гроба и възкресението Му, разказва БТА.

Св. преподобни Козма Зографски

Преподобният Козма се родил в средата на 13-и век. По народност бил българин от Tърново. Получил добро образование и родителите му искали да го оженят, но той имал силно желание да стане монах. Затова избягал в Атон и бил приет в българския Зографски манастир "Св. Георги". Показал голямо усърдие, като послушник, и скоро приел монашество. Отличавал се със сърдечна простота, благодарение на която можел да вижда скритите за физическите очи духовни явления.

Заради образованието и благодатната си духовност, Козма бил ръкоположен за йеродякон и за йеромонах. Но игуменът зачел неговия стремеж към отшелничество и му разрешил да се оттегли в пусто място близо до обителта. Там в една скала Козма си изсякъл пещера, преселил се в нея и се подвизавал в усамотение и безмълвие. Той получил и дар на прозорливост. След поредно изкушение от сатаната свети Козма се причастил и в молитва тихо предал душата си на Бога, на 22 септември 1323 г.

Имен ден

На 22 септември имен ден празнуват всички с имената Гълъб, Гълъбин, Гълъбина и останалите производни.

Източник: Община Пловдив; Българска патриаршия; БТА
Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Срещу акне и екзема: Не пропускайте миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката
Умора, недостиг на въздух, нарушения в съня, „мозъчна мъгла”: Най-честите оплаквания след COVID-19
Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо?
Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли
Херцогиня Меган: Образованите жени могат да преобразят всяка общност (ВИДЕО)
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Най-доброто място за секс, ако искате да горите повече калории
Пет причини да се откажеш от него
Женските и мъжките порно предпочитания
Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби