„Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова (предложение за четене)

Тази книга ще се опита да надникне в емоционалния свят на нашите деца, използвайки един необичаен инструмент – българските народни приказки

„Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

В кабинета на детския психотерапевт често идват объркани и незнаещи как да се справят с емоционалните реакции на децата си родители. Чудят се от какво са породени и как трябва да реагират. Какво всъщност се случва в главата на детето?

Тази книга ще се опита да надникне в емоционалния свят на нашите деца, използвайки един необичаен инструмент – българските народни приказки. Метафорите в тях могат да бъдат използвани като ресурси, с чиято помощ да позволим на детето да види позитивната – цялостната картина, да опознае емоциите си и да изгради нови умения за справяне с „приятни и неприятни емоции“…

Как приказките ни помагат да се свържем с емоциите на нашите деца?

Кои от тях са скрити в българските народни приказки?

Как можем да подкрепим нашите деца в разпознаване, назоваване и изразяване на основни или спектърни емоции?

Как да се справим с „трудните“ емоции на нашите деца?

Има ли „добри“ и „лоши“ емоции?

Имат ли място народните приказки във времето на компютърните технологии?

Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

За авторите

Надежда Милева и Петя Терзииванова са психотерапевти, които обичат народните приказки и искат да свържат мъдростта на миналите поколения с потребностите на съвременния родител.

Надежда Милева е психолог, психотерапевт и обучител на базово и майсторско ниво по позитивна психотерапия. Работи в областта на детско-юношеското психично здраве.

Надежда Милева/Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

Д-р Петя Терзииванова е лекар със специализация и докторантура в областта на психиатрията. Обича приказките от ранна детска възраст. Любимите ѝ български народни приказка са „Златното момиче“ и „Тримата братя и златната ябълка“. Работила е като асистент и главен асистент към Катедра по психиатрия и медицинска психология на Медицински университет в София през периода 2008-2022 г. Изборът на психотерапевтична школа, в която се е обучавала е базиран на интереса ѝ към приказките. Д-р Терзииванова е сертифициран психотерапевт. Работи в областта на детско-юношеското психично здраве.

Д-р Петя Терзииванова/Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

За художника

Яна Казакова е илюстратор. Завършила е Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика“, а след това продължава с магистърска програма в Нов български университет със специалност „Илюстриране и графични технологии“.

Когато хване любимите си цветни моливи, илюстраторката „влиза в детските обувки“ и се връща назад във времето. Детските книги са любимото ѝ занимание: „Най-много свобода имам, когато илюстрациите ми са предназначени за деца. Те нямат границите на възрастните и не чувствам нужда да обяснявам защо съм нарисувала нещо по определен начин“.

Коментирай »
Препоръчваме още
„Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене) „Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене)
„Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене) „Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене)
Подарък веднъж на 4 години: 5 идеи за един по-различен 29 февруари Подарък веднъж на 4 години: 5 идеи за един по-различен 29 февруари
6 промени, които настъпват в живота на всеки родител 6 промени, които настъпват в живота на всеки родител
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Четиридневна диета с кайсии Четиридневна диета с кайсии
Ревността като оръжие за самоунищожение Ревността като оръжие за самоунищожение
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Най-скъпите десерти в света Най-скъпите десерти в света
Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Трябва ли да се разделите? Трябва ли да се разделите?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби