снимка: sxc.hu

Бебе гигант с тегло 5800 грама и ръст от 55 сантиметра се роди в столичната АГ болница "Майчин дом", съобщава БГНЕС.

Бебето обаче не е единственото с "наднормено" тегло, дошло на бял свят през този месец. През октомври в актовата книга на Родилно отделение е записано бебе с тегло 5400 грама, съобщиха от здравното заведение.

"От началото на годината, бебетата с тегло над 4500 грама са 23", посочи изпълнителният директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков. Тези резултати обаче не радват акушер-гинеколозите, добави той.

"Възможна причина да се роди дете с тегло на 4000 грама е гестационен диабет при майката, индуциран по време на бременността", обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по Фетална медицина.

Много е важно при следваща бременност, след такова раждане, да се направи обременяване с гликоза в третия месец. Ако резултатите са нормални трябва да се повтори между 24 и 28 Г.С., допълни доц. Димитрова. Ако майката има гестационен диабет и роди много едро бебе, за него в по-късна възраст съществува опасност от наднормено тегло и метаболитен синдром.

Раждането на такива бебета би следвало да бъде чрез Цезарово сечение, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се "заклещят" при вагинално раждане. Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на нервните влакна, инервиращи горните крайници. "След всичко казано до тук ще обобщя, че здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете в последствие", заключи доц. Димитрова.

Коментирай >